N-VA voorlopig op 34 zetels in Kamer, PS eentje meer dan MR

REUTERS
Met bijna 80 procent van de stemmen geteld, komt N-VA uit op 34 zetels in de Kamer, een groei met 7 zetels ten opzichte van het resultaat bij de vorige verkiezingen. PS blijft met 22 zetels de tweede grootste, maar gaat er 4 achteruit en houdt slechts één zetel voorsprong op MR. De Franstalige liberalen stijgen 3 zetels.

De voorlopige zetelverdeling is gebaseerd op de resultaten bij 5.241 van de 6.654 bureaus (78,76 procent). Daaruit blijkt dat CD&V de vierde grootste partij in de Kamer wordt. De Vlaamse christendemocraten gaan met één zitje vooruit naar 18 zetels. Open Vld en sp.a - de twee andere uittredende regeringspartijen aan Vlaamse zijde - blijven op 13 zetels.

Het cdH mag één zetel extra vullen en komt uit op 10 zetels. Ecolo verliest twee zetels en haalt er 6, terwijl de groene zusterpartij Groen status quo blijft op vijf zetels. Grote verliezer Vlaams Belang verliest 8 zetels om op vier te stranden. Het FDF houdt gelijke tred op twee zetels. De PVDA+ haalt in Franstalig België voorlopig één Kamerzetel, net als de Parti Populaire.