N-VA verhardt de toon: “Op welke planeet leeft Paul Magnette eigenlijk?”

N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Belga N-VA-voorzitter Bart De Wever.
De N-VA verhardt op sociale media de toon tegenover de PS van partijvoorzitter Paul Magnette. “Op welke planeet leeft hij eigenlijk”, vraagt de partij zich af op Twitter. De Vlaams-nationalisten zetten zich daarbij af tegen wat ze “de PS-framing” noemen.

Terwijl de koning zijn consultaties deze namiddag afrondt en zich beraadt over hoe het nu verder moet met de vastgelopen formatie, blijven PS en N-VA naar elkaar wijzen. Nadat Magnette de N-VA gisterenavond verweet enkel oog te hebben voor het communautaire en de sociale verzuchtingen van de partij koudweg van tafel te vegen, trekken de Vlaams-nationalisten van leer tegen “de PS-framing”. 

Op welke planeet leeft Paul Magnette eigenlijk”, vraagt de partij zich af in antwoord op een verwijt van Magnette dat onder andere de N-VA de “sociale crisis” veroorzaakt heeft. “In realiteit waren er nog nooit zoveel mensen aan de slag, werden uitkeringen opgetrokken en steeg de reële koopkracht”, zegt N-VA.

Vanmorgen erkende N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys dat het water tussen beide partijen “heel erg diep” is. “Maar wij zijn bereid het partijbelang te overstijgen. Het is volgens ons mogelijk om ofwel op het sociaal-economische of op het institutionele een vergelijk te vinden.”

De boodschap van Parys is duidelijk. Een federaal compromis tussen PS en N-VA is enkel mogelijk als de PS ofwel op socio-economisch vlak of op institutioneel vlak van koers verandert. Of anders gezegd: de PS moet bereid zijn haar linkse socio-economische koers te laten varen ofwel de stap naar confederalisme te zetten. 

Lees ook: Alle vragen over de federale regeringsvorming: hoe lang gaat het nog duren, zijn we op weg naar een nieuw record en komen er nieuwe verkiezingen?

N-VA-voorzitter Bart De Wever schudt de hand van huidig PS-voorzitter Paul Magnette in aanwezigheid van Elio Di Rupo, hier bij de regeringsvorming van 2014. Vandaag zit het er opnieuw bovenarms op tussen beide partijen.
REUTERS N-VA-voorzitter Bart De Wever schudt de hand van huidig PS-voorzitter Paul Magnette in aanwezigheid van Elio Di Rupo, hier bij de regeringsvorming van 2014. Vandaag zit het er opnieuw bovenarms op tussen beide partijen.

“Niet voor 100 procent inslikken”

N-VA is volgens Parys niet van plan om op beide punten toe te geven. “Je kan natuurlijk niet vragen dat we het programma waarmee we naar de verkiezingen zijn getrokken voor 100 procent inslikken. Dat zou een capitulatie zijn op socio-economisch en op institutioneel vlak.”

Volgens Parys blijft zijn partij bereid om “te praten en te luisteren”. Het is nu aan de koning om na zijn consultaties een beslissing te nemen. N-VA wil volgens Parys graag mee besturen, maar niet te allen prijze. “Het is niet zo dat elke regering zomaar beter is dan geen regering. Het belangrijkste is: wat gaat die regering doen?”, besluit Parys.

Lorin Parys, ondervoorzitter van N-VA.
BELGA Lorin Parys, ondervoorzitter van N-VA.

“Wil N-VA wel in regering?”

Sp.a-voorzitter John Crombez vroeg zich eerder vandaag af of N-VA wel in een federale regering wil stappen. “Als dat niet zo is, dan moeten ze dat zeggen en kunnen er andere dingen bekeken worden”, aldus de sp.a-voorzitter in De Ochtend. “De tijd is op”, verzuchtte Crombez. “Eigenlijk zou je moeten zeggen: sluit ze een weekend op in Poupehan en los het op.”

Crombez stoort zich wat aan de perceptie-oorlog die PS en N-VA nu volop voeren. Hij wil dat beide partijen klare wijn schenken. “Ik begin me daarbij af te vragen: heeft de N-VA niet beslist om niet in de regering te stappen? Hun doel is toch om federaal te blokkeren en het land te splitsen? De N-VA zegt dat het confederalisme er moet komen. Dat is geen houding van een partij die een oplossing zoekt om te regeren.”

Maar als N-VA intern die beslissing zou genomen hebben, dan moet ze daarmee naar buiten komen. “Dan kunnen er andere dingen bekeken worden.” Een paars-groene regering is dan een mogelijk alternatief. 

Crevits: “Absoluut niet gelukkig”
Hilde Crevits blijft erbij dat N-VA en PS moeten proberen om een federale regering op poten te zetten. “Ik ben absoluut niet gelukkig met waar we nu staan”, aldus het CD&V-kopstuk. Over een eventueel paars-groen alternatief wil ze het niet hebben.

“De twee grootste fracties moeten elkaar in de ogen kijken. Het is logisch dat PS en N-VA hun verantwoordelijkheid nemen”, klinkt het. “De kiezer heeft de stemuitslag bepaald. Als je een stabiele regering wil, dan heb je de twee grootste partijen nodig.”

Crevits maakt een voetbalvergelijking. “Op een bepaald moment moet je een ploeg vormen en moet je bereid zijn de uitdagingen aan te pakken.” Aan uitdagingen geen gebrek en elke dag zonder een oplossing is volgens haar “een verloren dag”. 

Hilde Crevits.
BELGA Hilde Crevits.

Jean-Claude Marcourt (PS): “Schandalige uitspraken”

Ex-premier Charles Michel noemde de PS eerder al “laf”. “Het is te makkelijk om enkel het eigen programma te herhalen”, zei hij gisteren tijdens De Ochtend op Radio 1. Die uitspraken zijn volgens Waals parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt (PS) ronduit “schandalig”. “In plaats van zichzelf proberen te rechtvaardigen voor de deelname aan een slechte regering die gezorgd heeft voor een sociale breuk in de samenleving, moet de MR een gewetensonderzoek doen en met concrete voorstellen komen”, aldus Marcourt. De PS’er herhaalde dat zijn partij “niet zal deelnemen aan de ontmanteling van het land”.

“De eerste eis van de N-VA, dat niet wil praten over een verbetering van de levenskwaliteit van de burgers, is de splitsing van het land. Dat is voor ons onaanvaardbaar”, aldus Marcourt.

“We beleven extreem moeilijke momenten”, zegt de parlementsvoorzitter. De huidige impasse is volgens hem toe te schrijven aan “de wil van de N-VA om een einde te maken aan het land”. “Maar we zullen daarover geen compromissen sluiten”, aldus Marcourt, die ook zegt dat er aan Vlaamse kant andere mogelijkheden zijn.

Ahmed Laaouej.
Photo News Ahmed Laaouej.

“Nieuwe verkiezingen? Niet wenselijk”
Nieuwe verkiezingen zouden een uitweg kunnen betekenen. “Die piste is mogelijk, maar niet wenselijk”, reageert PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej op de RTBF-radio. “Wij blijven trouw aan de engagementen die we zijn aangegaan met de bevolking. We zetten onze waarden niet te koop.” Hij roept Open Vld en CD&V op om “lucide” te zijn. “Laat hen stoppen met zich vast te kleven aan de N-VA: andere coalities zijn mogelijk.”
675 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Wyns

  Er kan geen federale regering komen als er een partij aan tafel zit die het land wil splitsen. Komen er opnieuw verkiezingen? Dan zal dit vooral in het voordeel zijn van Vlaams belang. Dan staan we nog verder van huis

 • Ronny Ooijen

  Chris Devlaeminck, natuurlijk wil u N(V)-Blabla niet in de volgende regering. Want verantwoordelijkheid opnemen voor 47 miljard euro méér staatsschuld ziet ook u niet zitten. Net zoals met hun beloofde mandatenlijst te tonen, zijn ze daar te laf voor. Dit zei Dedecker in augustus van vorig jaar nog : 'De lafheid van de N-VA – schrijf dat maar gerust op – is één van de grootste ontgoochelingen van de politiek'.

 • Chris Devlaeminck

  Voila, daar willen sp.a, Groen, CD&V en VLD naartoe, de schuld voor het falen om een federale regering te vormen volledig bij de N-VA te leggen. Sp.a bij monde van Crombez op kop natuurlijk. Het is wachten tot de andere partijen volgen. Ik hoop echt dat er een federale gevormd wordt zonder N-VA. Ik reken er op dat binnen 5 jaar de kiezers sp.a, Groen, CD&V en VLD afstraffen voor hun verraad aan Vlaanderen. De PS wil de transfers groter maken en dat zullen ze verkrijgen.

 • Patrick Verbelen

  We hebben al veel bereikt met de NVA, vooral stilstand in inleveren.

 • Guido Cerrens

  Die nu de zaak moeten oplossen zijn allemaal verliezers van de verkiezingen. Dat is dus geen democratie. Gewoon nieuwe verkiezingen en dan gaan we wat zien