N-VA: "Turkije hoort niet thuis in de EU"

"Nooit zal een regering waarvan N-VA deel uitmaakt goedkeuren dat Turkije lid wordt van de Europese Unie. Nooit." Dat stellen de Europese N-VA-parlementsleden Mark Demesmaeker en Sander Loones naar aanleiding van de onderhandelingen tussen de EU en Turkije over de vluchtelingencrisis. Ook Duits bondskanselier Merkel krijgt een stevige veeg uit de pan.

De EU hoopt met een deal met Turkije het aantal asielzoekers dat de oversteek maakt naar de EU drastisch in te perken. Een akkoord is er nog niet, dat zou er volgende week moeten komen. Wel duidelijk is dat de Turken hun zicht op een toetreding tot de EU willen behouden. En dat irriteert N-VA-europarlementsleden Mark Demesmaeker en Sander Loones.

"De Europese Unie is chanteerbaar geworden", zegt Demesmaeker. "De Turken maken daar volop misbruik van en dat irriteert mij mateloos. De EU heeft al te lang de lakse Merkel-lijn gevolgd en zit daarom vandaag in slechte papieren. Daarvan krijgen we nu de rekening gepresenteerd."

Demesmaeker wil direct de puntjes op de i zetten: "Nooit zal een regering waarvan N-VA deel uitmaakt, goedkeuren dat Turkije lid wordt van de Europese Unie. Nooit. Turkije hoort simpelweg niet thuis in de EU. Ankara kiest consequent voor de koers van het autoritaire Midden-Oosten en bouwt de burgerlijke vrijheden keer op keer af. Wie de trekken van een autocratie vertoont, verdient geen perspectief op toetreding."

'Wie de trekken van een autocratie vertoont, verdient geen perspectief op toetreding'

Mark Demesmaeker, N-VA

"Arrogante Merkel"

Loones geeft de Duitse bondskanselier Merkel nog een veeg uit de pan. "De arrogantie van Merkel blijft verbazen. Ze denkt in haar eentje de koers te kunnen bepalen en aarzelt zelfs niet om Europees raadsvoorzitter Tusk te omzeilen. Alles wat Turkije vraagt, aanvaardt ze klakkeloos. Ongezien en ongehoord."

De twee europarlementsleden eisen dat EU haar eigen boontjes dopt. "En dus moeten we de routes naar West-Europa sluiten, moeten we volop focussen op opvang in de eigen regio en een sterk pushback beleid invoeren. Ook moeten we strenge limieten invoeren en dus strikte quota stellen aan de instroom." In 'De Ochtend' op Radio 1 voegt hij daaraan toe: "Grenzen bewaken hoor je zelf te doen. Dat moet je niet uitbesteden aan andere landen."

'Grenzen bewaken hoor je zelf te doen. Dat moet je niet uitbesteden aan andere landen'

Sander Loones, N-VA
Sander Loones.
rv Sander Loones.