N-VA stoot PS van de troon als rijkste partij van het land

BELGA
De N-VA, die beschikt over een oorlogskas van  bijna 23 miljoen euro, heeft de PS van de troon gestoten als rijkste partij van het land. De grootste Vlaamse partij heeft nu véél meer geld dan ze nodig heeft om te overleven. Daardoor kan ze constant campagne voeren. En dat doet ze ook, hoewel de eerstvolgende verkiezingen pas over anderhalf jaar zijn.

"Voor de verkiezingen van 2014 was de PS de rijkste partij van België, maar sinds dat jaar heeft N-VA die koppositie overgenomen», weet Jef Smulders, die als expert partijfinanciering verbonden is aan de KU Leuven. "In 2015 schoot er van het vermogen van de PS nog maar een kleine 16 miljoen euro over en daar moet je nog eens 2,3 miljoen euro schulden aftrekken. Datzelfde jaar had N-VA een totaal vermogen van 43 miljoen euro. Als je daar de 20,4 miljoen euro schulden aftrekt, betekent dit dat N-VA ruim 22 miljoen euro eigen middelen in kas heeft. Dat is een heel aanzienlijk bedrag".

De N-VA heeft ruim 22 miljoen euro eigen middelen in kas. Dat is een heel aanzienlijk bedrag

Jef Smulders (KU Leuven)

Bijzonder grote kloof

De kloof met CD&V en sp.a is dan ook bijzonder groot. Smulders: "Zij beschikken over respectievelijk 12,4 en 14 miljoen euro. Alle andere partijen hebben zelfs minder dan tien miljoen euro: Open Vld (8,4 miljoen), Vlaams Belang (8,2 miljoen) en Groen (4 miljoen)". Dat N-VA er met kop en schouders bovenuit steekt, is heel logisch: het grootste deel van hun vermogen halen de partijen uit overheidssubsidies. De grootte van die subsidies hangt hoofdzakelijk af van de verkiezingsresultaten. En vermits de Vlaams-nationalisten sinds de verkiezingen van 2014 de grootste partij zijn, krijgen zij ook de riantste overheidssteun.

Smulders: "In 2015 kreeg N-VA 13,4 miljoen euro van de overheid. Dat is een nooit gezien bedrag: het is de allereerste keer dat een partij zóveel geld krijgt van de staat. Die 13,4 miljoen is véél meer dan N-VA nodig heeft om de organisatie te onderhouden en om een verkiezingscampagne te financieren. En dus voert de partij permanent campagne, om bij de volgende verkiezingen zo sterk mogelijk te staan. Ze moeten toch op geen euro kijken".

N-VA-voorzitter Bart De Wever schudt de hand van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.
BELGA N-VA-voorzitter Bart De Wever schudt de hand van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

"Verandering werkt"

Zo plaatste N-VA vandaag nog een advertentie in onze krant, waarin staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken liet weten dat 'De verandering werkt, ook op het vlak van asiel en migratie'. Nochtans is het nog ruim twee jaar wachten op de volgende federale verkiezingen.

In het totaal krijgen alle Vlaamse partijen samen elk jaar 40 miljoen euro overheidssubsidies, waarvan dus de grootste brok naar N-VA gaat. Partijen als sp.a en Open Vld moeten het al direct met zowat de helft minder stellen: zij krijgen respectievelijk 6,1 en 6,5 miljoen. "Die bedragen weerspiegelen redelijk goed de machtsverhoudingen tussen de partijen na de verkiezingen van 2014", zegt Smulders.

Subsidies

"Overheidssubsidies zijn trouwens de voornaamste bron van inkomsten voor de partijen (80%). Giften of lidgelden krijgen ze nog nauwelijks. Daarnaast staan de verkozen mandatarissen, zoals de parlementsleden, een deel van hun loon af aan de partij. Ook dat kan gezien worden als een indirecte vorm van overheidsfinanciering, omdat de overheid het loon van die mandatarissen betaalt. Als je die loonbijdragen erbij telt, kan je gerust stellen dat de partijen 88% van hun financiële middelen van de staat krijgen. Voor de overige 12% zorgen ze zelf via giften, lidgelden en het organiseren van evenementen".

Alle partijen besteden hun geld aan zo ongeveer hetzelfde: organisatie van de partij, personeel, huisvesting, de partij-administratie... "Enkel Vlaams Belang is op dat vlak een buitenbeentje", beweert Smulders. "Deze partij geeft 60 tot 65% van haar financiële middelen uit aan communicatie, zoals publicaties en campagnes. Bij de andere partijen is dat gemiddeld maar 25%. En hoewel N-VA de laatste jaren altijd meer geld besteedde aan communicatie dan de andere partijen, wordt ook hier het grootste deel nog steeds traditioneel aan de organisatie besteed".
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  In feite is de NVa dus rijk door een systeem dat de traditionele partijen hadden ineen gestoken om zichzelf te verrijken. Grappig :-)

 • Anonymous

  Groen heeft misschien minder maar heel hun studiedienst wordt betaald door de p$

 • Frans Peeters

  Maak eens de optelsom van de laatste 50 jaar, toen was het al Cd&v en de SP.a om de liberalen niet te vergeten. Nv- a is amper 10 jaar oud. Wie heeft die wetten voor partij vergoedingen gemaakt.

 • Thorgal Aegirsson

  Ale kom, nadat de sossen 30 jaar lang kunnen profiteren hebben van de belastingsbetaler gaan ze de publieke opinie eens bespelen om de N-VA in discrediet te brengen.