N-VA: "Schauvliege wordt gestuurd door de Boerenbond"

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V).
BELGA Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V).
Hoewel Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) het in het Vlaams parlement opnam voor milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) groeit binnen zijn partij de kritiek. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

"De minister wordt sterk ­gestuurd door de landbouwlobby's", stelt Vlaams parlementslid en N-VA-milieuexpert Wilfried Vandaele. "Alles kost veel meer tijd en energie dan nodig." Een anonieme bron binnen de regering hekelt dan weer de grote invloed die de Boerenbond op Schauvliege uitoefent. "Het is telkens weer N-VA die de milieudossiers door de ministerraad moet sleuren."

Schauvliege is het met die kritiek niet eens en bijt van zich af. "Anoniem roddelen of openlijk slecht spreken over de coalitiepartners - eerst Kris Peeters, dan Pieter De Crem en nu Joke Schauvliege -, is dat nu de kracht van verandering?"

"Marionet van Natuurpunt"

Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, spreekt op Radio 1 van een "politiek spelletje". "Ik zal niet zo ver gaan om te zeggen dat N-VA de marionet is van Natuurpunt", klonk het scherp.

"Onnozele politieke spelletjes zoals dit zijn tijdverlies", aldus Vanthemsche. "Men zou beter wat op de inhoud werken." Volgens Vanthemsche is het "normaal dat wij mee naar oplossingen zoeken" om uit de patstelling over ruimtelijke ordening te geraken. "Het klopt niet dat wij voortdurend dwarsliggen. Wij doen voorstellen, laten zelf studies uitvoeren. Mijn achterban is soms zelfs boos op mij omdat ik compromissen sluit."