N-VA schaaft voorstel over afname nationaliteit bij terrorisme bij

N-VA-Kamerlid Koen Metsu.
BELGA N-VA-Kamerlid Koen Metsu.
N-VA schaaft zijn wetsvoorstel over de automatische afname van de Belgische nationaliteit bij. De Vlaams-nationalisten wilden dat iemand met een dubbele nationaliteit bij een veroordeling voor terrorisme automatisch de Belgische nationaliteit zou kwijtspelen, maar laat die automatische vervallenverklaring nu vallen. "De tekst zou anders nooit een akkoord hebben gehaald", motiveert Kamerlid Koen Metsu.

In 2015 keurde de Kamer een wetsontwerp goed dat het mogelijk maakt iemands nationaliteit af te nemen die wordt veroordeeld voor terrorisme, hetzij als dader, hetzij als mededader of medeplichtige. Aan die wet waren enkele voorwaarden verbonden. Het is de rechter die de vervallenverklaring moet uitspreken op vordering van het openbaar ministerie. Bovendien kan de vordering enkel bij veroordelingen tot effectieve celstraffen van minstens vijf jaar. De afname kan enkel wanneer de veroordeelde de Belgische nationaliteit niet van de ouders meekreeg.

N-VA wilde daar een stap verder ingaan. Voor de partij moest die vervallenverklaring automatisch gebeuren van zodra er sprake was van terrorisme, ook als hij of zij in ons land geboren is, en moet er ook geen vordering van het openbaar ministerie meer zijn. De Raad van State was echter kritisch voor het voorstel, dat wellicht geen meerderheid zou halen.

Bij de bespreking van de tekst in de Kamercommissie Justitie, die advies moet uitbrengen aan de commissie Binnenlandse Zaken, gaf indiener Koen Metsu aan dat hij het voorstel wilde amenderen, om voor een stuk tegemoet te komen aan de kritiek. Daardoor zou het nog steeds de rechter zijn die de vervallenverklaring moet uitspreken op vordering van het parket. De automatische afname wordt dus uit het voorstel geschrapt. Anderzijds zouden Belgen bij geboorte ook onder de wet vallen en zou de ondergrens van vijf jaar celstraf vervallen.

De bespreking van het voorstel vond nog niet ten gronde plaats. Toch bleken er op de oppositiebanken al vragen te rijzen, bijvoorbeeld over de evenredigheid van de maatregel. Ook Servais Verherstraeten (CD&V) had enkele bedenkingen, maar gaf toch aan dat het amendement toch een stap in de goede richting is. Ook Katja Gabriëls (Open Vld) is tevreden dat het automatisme verdwijnt, maar wil ook dat de vervallenverklaring enkel kan bij een effectieve gevangenisstraf, weliswaar ook zonder ondergrens van vijf jaar.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • erik jagers

  Slapjanussen daar bij N-VA. Maarja, dat wisten we al wel! En Hendrik Goris, N-VA probeert juist niets te veranderen, als ze dat wel probeerden hadden ze in Vlaanderen de uitgestoken VB-hand moeten aanvaarden. Dan kwam ook uw ander drogargument te vervallen.

 • Michel Van Limbergen

  Hoeft het nog verder verklaring:Verlies door vervallenverklaring Je verliest de Belgische nationaliteit door een vervallenverklaring. De vervallenverklaring is een straf die door de rechter wordt uitgesproken.

 • Pat Debal

  Er zitten in de partij van De Wever N-VA met dubbele nationaliteit en zit al te beven om ervan geen stemmen meer te krijgen dat is het probleem en om de kiezers te beliegen

 • Luc Van Bogaert

  Dubbele nationaliteit bestaat in heel de wereld. In veel landen krijg je reeds de nationaliteit door geboorte (ius sanguinis), andere landen door verblijf op het grondgebied (ius soli). Zo ontstaat dubbele nationaliteit. Simpel is het dus zeker niet zoals de populistische roepers van afschaffing voorstellen.

 • Jozef Van Raemdonck

  Veel beloven en weinig doen. Slapjanussen