N-VA roept brede publieke sector op te helpen bij economische relance

Vlaams parlementslid Andries Gryffroy van N-VA.
Photo News Vlaams parlementslid Andries Gryffroy van N-VA.
Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) roept de brede publieke sector op te helpen bij de economische relance na de coronacrisis. Gryffroy heeft daarvoor zelf een aantal voorstellen klaar. Zo stelt hij onder meer voor dat de overheid zelf haar betalingstermijn ten gunste van ondernemingen halveert zodat die ondernemingen niet in liquiditeitsproblemen komen.

De Vlaamse regering heeft al een pakket maatregelen in stelling gebracht om de economische impact van het coronavirus te temperen. De regering wil ook een economisch relancecomité oprichten dat moet nadenken over het opnieuw aanzwengelen van de Vlaamse economie na de crisis.
Volgens Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) kan ook de brede publieke sector haar steentje bijdragen aan die relance, door te sleutelen aan de timing van bepaalde betalingen. “Die betalingen beter spreiden in de tijd of net vervroegen kan de ondernemingen op zeer korte termijn de broodnodige zuurstof geven, terwijl de overheidsfinanciën hier nauwelijks door beïnvloed worden”, legt Gryffroy uit.

Een eerste voorstel is om de betalingstermijn van de overheid ten gunste van ondernemingen te halveren. De Vlaamse overheid betaalt wel al 86 procent van haar (niet-betwiste) facturen op tijd, dat wil zeggen binnen de maand. Gryffroy roept de overheid op nog meer facturen voor de vervaldag te betalen. “Waarom zou het tegoed aan BTW-gelden ten gunste van de ondernemingen niet sneller terugbetaald kunnen worden?”, aldus de N-VA'er.
Daarnaast zou er volgens Gryffroy door de overheden werk gemaakt moeten worden van een soepel spreidingsplan voor ondernemingen om zo een tweede piek van faillissementen tegen te gaan. “In tegenstelling tot het uitstellen van betalingen, is de kans bij een spreiding het grootst dat betalingen effectief worden uitgevoerd”, klinkt het.
Nog een ander voorstel is om al geplande werken, denk aan openbare werken, te vervroegen. En tot slot pleit Gryffroy ervoor wederzijdse schadeclaims door laattijdige leveringen en/of werken pragmatisch te bekijken.
Volgens Gryffroy hebben de nutsmaatschappijen positief gereageerd op zijn voorstellen. “Als nog enkel maar de nutsmaatschappijen de betalingstermijnen zouden halveren, brengen we de komende maanden tijd 160 miljoen euro per maand sneller in de economie”
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hendrik Patyn

  Waarom geen denktank oprichten om onze beperkte politiekers bij te staan, want vanaf dag 1 zijn ze al verkeerd bezig... En door nu te gooien met premies, staat er ons misschien een financiël drama te wachten dat nog erger gaat zijn dan het virus. Extra premies terwijl de mensen hun wagen blijft stilstaan en een geen brandstof verbruiken, sowieso een grote besparing, en verlies aan accijnzen voor de staat.. BDW is wel capabel maar door egotrippers, als De Waal tegengewerkt.

 • Raymond De Ridder

  In financieel gunstige tijden is Van Overtveld erin geslaagd geen enkele euro te sparen. Integendeel, 12 miljard in het rood. En u gaan ze eens zeggen hoe het moet.

 • Peter Smets

  Bart De Wever, september 2016: Er zijn nog besparingsmogelijkheden in de gezondheidssector. Merci Bart.

 • Frank Vandeweghe

  Nva is al over geld bezig

 • Jef Van De Plas

  Sluit de beurzen, sluit de beurzen. Het open blijven is alleen maar in het voordeel van mensen MET geld. Die kopen nu aandelen aan lage koersen en profiteren zo van deze crisis. Je vraagt je zelf af of de beurzen wel goed zijn.