N-VA roept andere partijen op te kiezen tussen links en rechts beleid

Ben Weyts en N-VA-voorzitter Bart De Wever bij de Vlaamse onderhandelingen afgelopen zomer.
BELGA Ben Weyts en N-VA-voorzitter Bart De Wever bij de Vlaamse onderhandelingen afgelopen zomer.
Het is tijd dat de verschillende politieke partijen die betrokken zijn bij de federale formatie duidelijk maken of ze een linkse sociaaleconomische koers willen varen, of de voorkeur geven aan een centrumrechts beleid dat gepaard gaat met communautaire stappen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs en N-VA-kopstuk Ben Weyts gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Weyts werd gevraagd naar de stand van de federale formatiegesprekken, enkele uren voor preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) bij de koning verslag uitbrengen van hun werkzaamheden. Over de inhoud van hun rapport is Weyts naar eigen zeggen niet op de hoogte, maar hij maakte wel nogmaals duidelijk wat zijn partij van de onderhandelingen verwacht.

"De N-VA speelt open kaart. Wij zijn bereid tot elk gesprek, zolang het maar duidelijk is dat de Vlamingen het beleid krijgen waarvoor ze gestemd hebben. Dat is een centrumrechts sociaaleconomisch beleid via ofwel de federale regering, ofwel - en eigenlijk liever nog - via institutionele stappen, zodat we zelf kunnen beslissen over onze koers met onze eigen centen", zei Weyts.

"De vraag is of het huidige momentum gaat aangegrepen worden om de fundamentele tegenstellingen (tussen Vlaanderen en Wallonië, nvdr.) te zien. Ook zij die vasthouden aan de eenheid van het land, zijn erbij gebaat te erkennen dat er twee realiteiten zijn."

Weyts en de N-VA leggen de bal daarom in het kamp van de andere partijen. "Zij moeten duidelijk maken of ze een linkse sociaaleconomische koers willen varen, al dan niet via paars-groen, of met ons kiezen voor een centrumrechts beleid met institutionele stappen.”
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacky Coolman

  €7.000.000.000 per jaar blijkt voor het zuiden niet genoeg.

 • Gerry Cle

  Ik meen me te herinneren dat ook de Vlaamse kiezers het centrumrechts sociaaleconomisch beleid van de vorige regering hebben afgestraft. De Wever leeft in een droomwereld waar franstaligen ons domineren, kerncentrales eeuwig meedraaien en centrumrechts eeuwig aan de macht is.

 • danny janssens

  Maakt uiteindelijk weinig verschil uit. De gewone man zal toch moeten opdraaien voor de tekorten. Zie maar naar de Vlaamse regering die ons mogelijk meer kost dan een federale regering met PS

 • Danny Damiaens

  Volledig eens met marc,als er 1 partij is die constant rond de pot draait is het wel nva!Wil men veel langer werken kiest nva.Dat kunnen ze u wel garanderen als werkmens

 • Tom Faes

  Arm nva, arme De Wever, het zal weer eens van de andere moeten komen . Waarom zou men nog op nva stemmen indien het altijd de andere zijn die het moeten doen? Binnen de nva is het één en al verdeeldheid dat zie je met je ogen dicht .