N-VA roept Aalsterse kandidaat op het matje na reportage over 'Schild & Vrienden', rector UGent wil onderzoek

Vlaamse Jeugdraad distantieert zich formeel van 'Schild & Vrienden' en houdt intern onderzoek

Een afbeelding die in een van de besloten groepen van 'Schild & Vrienden' gepost werd, volgens de reportagemakers door iemand die bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen opkomt voor N-VA.
VRT Een afbeelding die in een van de besloten groepen van 'Schild & Vrienden' gepost werd, volgens de reportagemakers door iemand die bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen opkomt voor N-VA.
"Als het waar is wat daar gebeurt, en wij hebben geen indicatie om aan te nemen dat dat niet zo zou zijn, dan is dat walgelijk en te gortig”, zegt N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann na het zien van de spraakmakende Pano-reportage over 'Schild & Vrienden'. Met N-VA-kandidaten die actief zijn bij Schild en Vrienden, en in het bijzonder de kandidaat uit Aalst, zal een gesprek worden aangegaan. Rik Van de Walle, rector van de universiteit van Gent, wil een onderzoek. "Wat ik vanavond hoorde en zag, veroordeel ik met de grootst mogelijke nadruk. Dit is ontoelaatbaar." De Vlaamse Jeugdraad distantieert zich dan weer "formeel" van de organisatie Schild & Vrienden. "De bril waarmee zij naar de samenleving kijken is niet de onze."

Uit de VRT-reportage blijkt dat de rechtse jongerenbeweging er in besloten Facebook- en chatgroepen een radicaal, racistisch en zelfs gewelddadig discours op nahoudt. Volgens de reportagemakers postte onder meer iemand die bij de komende gemeeteraadsverkiezingen opkomt voor N-VA een racistische afbeelding in een van de groepen.

Met N-VA-kandidaten die lid zijn van Schild en Vrienden zal een gesprek worden aangegaan, zo laat N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann weten in een reactie aan onze redactie. "Je moet natuurlijk eerst luisteren naar hun verhaal en wat daar gaande is, maar daarna zullen wij de gepaste stappen ondernemen."

Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is streng en zegt dat de kandidaat uit Aalst wat haar betreft niet in de partij thuis hoort. "Dat er jongeren van onze partij in Schild en Vrienden kunnen zitten, ontken ik niet, maar ze horen niet thuis in onze partij. Dit soort idiotieën kan niet en ik ga ervan uit dat we de nodige stappen zullen zetten."

UGent wil onderzoek

Rik Van de Walle, rector van de universiteit van Gent, is "diep geschokt" door de reportage. Hij wil een onderzoek.  De oprichter van Schild & Vrienden, Dries Van Langenhove (25), maakt als studentenvertegenwoordiger deel uit van de Raad van Bestuur van de universiteit. Van de Walle: "Wat ik vanavond hoorde en zag, veroordeel ik met de grootst mogelijke nadruk. Dit is ontoelaatbaar", zegt de rector op Twitter.

"Ik heb met afschuw kennis genomen van de verwerpelijke activiteiten waarmee de groep Schild & Vrienden het maatschappelijke debat in Vlaanderen wil vergiftigen", reageerde rector Van de Walle later ook in een persbericht. "Hoewel alles kan worden gedacht, is het duidelijk dat in een rechtsstaat niet álles kan worden gezegd of gedaan. Wat ik vanavond hoorde en zag, veroordeel ik met de grootst mogelijke nadruk. Dit is ontoelaatbaar. Het ideeëngoed en de acties die in de Pano-reportage naar boven kwamen zijn zonder meer verwerpelijk."

"Niet de uitspraken van de universiteit"

"De uitspraken van de heer Van Langenhove zijn niet de uitspraken van onze universiteit", zegt de UGent-rector. "Hij zetelt in de raad van bestuur, nadat hij democratisch werd verkozen door de studenten. Maar hij zit daar niet alleen. Er zijn 37 leden, zijn uitspraken zijn uitspraken van één bestuurder, die de andere bestuurders op geen enkel wijze binden. Laat staan dat ze de raad van bestuur of de universiteit als geheel zouden binden. Als rector van die universiteit ben ik het grondig met hem oneens. Ik wens dit expliciet te stellen, mede omdat ik ervan overtuigd ben dat de overgrote meerderheid van onze universiteit mijn afschuw ten aanzien van wat ik vanavond zag, met mij deelt."

"Wat ook duidelijk is: een onderzoek naar de juridische (on)toelaatbaarheid van de in Pano getoonde activiteiten dringt zich op", besluit de rector.

Vlaamse Jeugdraad distantieert zich van 'Schild & Vrienden'

De Vlaamse Jeugdraad distantieert zich "formeel" van de organisatie Schild & Vrienden (S&V). Dat deelde de Vlaamse Jeugdraad gisterenavond laat mee via Twitter, nadat uit een reportage van VRT-programma Pano was gebleken dat S&V-leden zich in de Jeugdraad hadden laten verkiezen, en daarna enquêtes van de raad met opzet manipuleerden.

"Binnen onze organisatie is geen plaats voor racisme en discriminatie, laat ons daar duidelijk over zijn", zegt de Vlaamse Jeugdraad op Twitter. "We zijn onthutst door wat we vandaag hoorden in de Pano-reportage. We distantiëren ons formeel van S&V. De bril waarmee zij naar de samenleving kijken is niet de onze."

Volgens weekblad Knack wil de Jeugdraad de feiten vandaag intern bekijken. Als bevestigd zou worden dat de jongeren mee de racistische en discriminerende boodschappen van S&V verspreidden, zou de samenwerking beëindigd worden.
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eddy morien

  Alsof men dat niet al lang wist, maar ja zolang de potjes gedekt blijven, blijven ze ook toe.

 • marcus bastiaensens

  Reacties van politiekers is alleen schadebeperking voor verkiezing of juist winst voor verkiezing. Jobs jobs betekent voor hen mijn job mijn job.

 • Jens Lauwers

  Ach, slechte reclame is ook reclame. Je kan altijd mensen slecht afschilderen. Loop eens in Brussel of Borgerhout en je zal je links gedacht niet lang volhouden.

 • paul van de velde

  Ik ben blij dat is Vlaams Belang stemmer ben. Zo zie je dat het de jongeren zijn van de achterban van NV-A . Anders geef ik een blanco stem uit.

 • Ria Van Looy

  toch erg dat dit pas boven komt door onderzoek van een reporter …….