N-VA-politica onder vuur na uitspraak over kinderen IS-moeders: “Dit is minstens stemmingmakerij”

Vlaams N-VA-parlementslid Nadia Sminate.
Photonews Vlaams N-VA-parlementslid Nadia Sminate.
Vlaams kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen heeft kritiek op de manier waarop Vlaams parlementslid Nadia Sminate (N-VA) communiceert over de kinderen van IS-moeders. Volgens Vanobbergen worden de kinderen door haar enkel gepresenteerd als "een gevaar". "Hier wordt ten onrechte een angstcultuur tegenover deze kinderen gevoed", meent Vanobbergen. Sminate zelf reageert verwonderd op de kritiek.

Onlangs oordeelde de Brusselse kortgedingrechter dat zes kinderen van twee IS-strijdsters naar België moeten gerepatrieerd worden. Die uitspraak was voor Nadia Sminate (N-VA) aanleiding voor een vraag aan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), over de mate waarin het Vlaams onderwijs voorbereid is op de komst van kinderen van IS-moeders.

Sminate bleek achteraf niet helemaal gerustgesteld door het antwoord van Crevits en postte berichten op Facebook en Twitter met de boodschap: "Binnenkort minstens 40 kinderen van IS-moeders in onze scholen. Wie is verantwoordelijk?".

40 kinderen?

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen heeft het erg moeilijk met die communicatie. Zo zijn er vragen te stellen bij het cijfer van 40 kinderen. "OCAD heeft het over 150 kinderen, van wie er maar 15 tot 20 gelokaliseerd kunnen worden. En in het vonnis is sprake van de verplichte opname van zes kinderen", aldus Vanobbergen.

Maar meer ten gronde vindt Vanobbergen dat Sminate de kinderen enkel afschildert als "een gevaar". "Dat is echt niet correct. De manier waarop de kinderen worden voorgesteld is choquerend. Men voedt hiermee de angstcultuur ten opzichte van die kinderen en dat is wel het laatste wat ze nodig hebben", klinkt het.

Men voedt hiermee de angstcultuur ten opzichte van die kinderen

Bruno Vanobbergen, Vlaams kinderrechtencommissaris

“Stemmingmakerij”

Vanobbergen roept op tot "rust en sereniteit" rond de betrokken kinderen. Volgens hem is er binnen het Vlaamse onderwijs- en jeugdhulplandschap voldoende expertise en begeleiding voorhanden om die kinderen op te vangen. 

Hij staat niet alleen met zijn kritiek. Ook CD&V-parlementslid Ward Kennes is geschrokken door de toon van de communicatie van Sminate. "Ik vond die toon nogal choquerend", aldus Kennes. “Dit is minstens stemmingmakerij", zegt de CD&V'er. "We mogen die kinderen ook niet stigmatiseren om wat hun ouders hebben gedaan", meent Kennes.

Ik wil het Vlaamse onderwijs net beschermen door aan te dringen op meer begeleiding

Nadia Sminate, N-VA-parlementslid

“Terechte angst”

Sminate zelf reageert "verwonderd" op de kritiek van de kinderrechtencommissaris. "Ze zouden in mij net een medestander moeten zien. Ik wil het Vlaamse onderwijs beschermen door aan te dringen op meer begeleiding. De angst van ouders en leerkrachten is terecht en het is niet door die angst onder de mat te schuiven dat we het probleem oplossen."

Sminate ontkent dat ze met haar communicatie angstgevoelens wil aanwakkeren. "Maar je mag niet vergeten dat die kinderen naar hier komen met andere waarden en normen. Je mag dat niet allemaal afwentelen op de leerkrachten en het onderwijs. Er moet een betere ondersteuning en begeleiding komen. Dat is net mijn bezorgdheid en ik wil daar gerust over in gesprek gaat met het Kinderrechtencommissariaat", zegt Sminate in een reactie aan Belga.

Bekijk ook:
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Laat die kinderen met ouders ginder. Ze zijn vertrokken hier en gezien de feiten die IS pleegde, medeplichtig eraan.

 • Rania Desaegher

  Ze is gewoon realistisch, maar dat mag blijkbaar niet. De bevolking is slimmer dan men denkt , dus stop met dat betuttelen en verdoezelen van de waarheid. Wie gaat die opvang en begeleiding weer betalen en wat met de kinderen hier die reeds lang wachten op begeleiding?

 • Marleen Sauvillers

  Waar zijn ze hier in België toch mee bezig. Niemand wil dan allemaal.Hier źijn zoveel kinderen die hulp kunnen gebruiken.

 • marc daneels

  Meer dan een terechte opmerking van de politica.Wij investeren enorm veel teveel geld aan de integratie van die kinderen en binnenkort lopen die moeders hier opnieuw vrij rond.

 • Kathy Walraeve

  Is er sprake van stemmenmakerij als de meeste vlamingen er OOK zo over denken? Of is dat democratie? Misschien moeten zij in hun ivoren toren ook eens naar buiten komen!