N-VA pleit voor versnelde procedure om hooggeschoolde werknemers aan te trekken

Maaike De Vreese.
Bart Huysentruyt Maaike De Vreese.
Vlaams parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) pleit voor de invoering van een fast-trackprocedure voor het aantrekken van hooggeschoolde werknemers uit het buitenland. Dat is een procedure waarin aanvragen sneller behandeld worden. Daarnaast wil De Vreese dat de doorlooptijden in de nieuwe procedure verlaagd worden, want nu duurt die langer dan voordien.

Sinds begin vorig jaar geldt een zogenaamde ‘single permit’. Dat is een elektronische verblijfskaart die zowel een toelating tot arbeid als een toelating tot verblijf vervat. In die procedure moet Vlaanderen de aanvragen beoordelen voor de toelating tot arbeid. Nadien verhuist het dossier naar de Dienst Vreemdelingenzaken voor een veiligheidsscreening en de toelating tot verblijf.

10.649 aanvragen
Uit cijfers die Vlaams parlementslid De Vreese opvroeg bij minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) blijkt dat er vorig jaar 10.649 aanvragen zijn ingediend. Daarvan werden er 9.841 ontvankelijk verklaard en overgemaakt aan de DVZ. Daarnaast werden 186 aanvragen geweigerd. De grootste groep van aanvragen -70 procent- kwam van hoogopgeleide werknemers. De drie meest voorkomende nationaliteiten zijn Indiërs (2.884), Turken (815) en Japanners (788).

Maar volgens De Vreese is de nieuwe procedure trager dan de vorige, met de papieren arbeidskaart die nu een combinatie vormt met de verblijfskaart. Gemiddeld was de doorlooptijd voor het Vlaamse luik een dertigtal dagen. Daar komt nog de doorlooptijd op het federale niveau bovenop, goed voor vier tot acht weken.

“We mogen ‘war for talent’ niet verliezen”
"Dat moet sneller, want we dreigen onze concurrentiële positie te verliezen", vindt De Vreese. "Steeds meer dreigt het gevaar dat derdelanders een gecombineerde vergunning in Nederland aanvragen en vervolgens via detachering in Vlaanderen komen werken. Zo lopen we inkomsten mis en het is ook slecht voor ons imago. We moeten een aantrekkelijke regio zijn voor toptalent."

Ze breekt ook een lans voor een fast-trackprocedure voor het aantrekken van zeldzame hoge profielen, naar analogie met Nederland. Daar wordt gewerkt met een systeem van 'erkend ondernemerschap', wat er uiteindelijk toe leidt dat de aanvragen zeer snel behandeld worden en bedrijven minder bewijsstukken moeten voorleggen. "We mogen die internationale ‘war for talent’ absoluut niet verliezen", besluit de N-VA'ster.

Minister van Werk Hilde Crevits.
BELGA Minister van Werk Hilde Crevits.

Crevits: “Sleutel ligt bij digitalisering”
Ook voor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits is het een absolute topprioriteit om concurrentieel te blijven. Eén oplossing is het digitaliseren van de procedure. Vandaag gebeurt die nog op papier. Vanaf 1 maart zullen de verlengingsaanvragen digitaal gebeuren, maar ook voor de eerste aanvragen wordt werk gemaakt van een digitaal loket. Dat zou er begin volgend jaar moeten zijn.

Crevits wijst er bovendien op dat er sinds kort een ‘fast track’ bestaat voor wie zijn gecombineerde vergunning wil verlengen. Werkgever en werknemer krijgen 4,5 maanden voor het verlopen van de vergunning een herinnering om die te vernieuwen. Wie legaal in Vlaanderen is, mag hier blijven werken. Ook voor werknemers uit landen die geen visum nodig hebben om hier te werken (zoals Japan) zou die snelle procedure mogelijk moeten worden.

Dat zou volgens de minister ook moeten kunnen voor buitenlandse studenten die hier studeren en een job vinden. Daarover lopen gesprekken met minister Maggie De Block.

“Papieren tijdperk ligt achter ons”
Het principe van de fast track bestaat nu al voor gespecialiseerde technici, werknemers voor een sector van groot economisch belang, veiligheid en bijvoorbeeld ook sporters. Dan wordt de aanvraag in 2 tot 3 dagen behandeld. Voor wetenschappelijke onderzoekers aan hogescholen en universiteiten wordt gewerkt met referentie-instellingen. Aanvragen van die instellingen worden vlugger behandeld.

“Om concurrentieel te blijven, is het noodzakelijk dat we een snelle en grondige screening hebben van aanvragen van mensen buiten de EU om hier te komen werken. Het papieren tijdperk ligt al even achter ons”, besluit Crevits.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Misschien terug verblijfsvergunningen verkopen. Ze hebben er al het netwerk en de specialisten voor.

 • Marcel Willems

  zulke zaken moeten niet van een partij uitgaan maar in het parlement besproken worden .

 • Odilon Saverien

  Wanneer gaan die poletiekers ne keer denken voor ons land te besturen inplaats van al die dingen in te voeren die achteraf gedaan kunnen worden.Eerst belgie uit het slop halen bende luierikken.

 • jos gompel

  We verlagen de normen en dan verschieten ze dat er te weinig hoog opgeleide arbeidskrachten zijn.

 • Sébastien Bo

  uk doet het ook met haar puntenplan die volgend jaar van gang gaat