Ga naar de mobiele website
^ Top

N-VA: "Pensioenakkoord? Er is beslist om voorlopig niet te beslissen"

belga
Het kernkabinet is het eens geraakt over het pensioendossier. Voor vijftigplussers die langer dan een jaar werkloos zijn, blijft de huidige situatie behouden, is bij regeringsbronnen vernomen. De regering wil wel fors inzetten op activering van deze groep. Ze vraagt daarom een advies aan de Nationale Arbeidsraad (NAR) en start overleg op met de deelstaten. N-VA-bronnen zeggen nu dat de kwestie terug op de regeringstafel komt dit advies er is en na het overleg. "Er is eigenlijk beslist om voorlopig niet te beslissen", zegt een N-VA-bron.

Net voor het zomerakkoord van eind juli besliste de ministerraad om de manier aan te passen waarop periodes van werkloosheid en brugpensioen meetellen voor het pensioenbedrag (de zogenaamde "gelijkgestelde periodes"). Een tijdje terug was er in de pers veel te doen rond het verhaal van twee vriendinnen van wie er één een fors hoger pensioen dan de andere heeft ook al was ze langer werkloos geweest. De aanpassing moest dergelijke situaties vermijden. De werkloosheidsdagen na één jaar werkloosheid en de dagen brugpensioen zullen voor de pensioenen die ingaan vanaf begin 2019 berekend worden op het minimum jaarrecht en niet langer op basis van het laatst verdiende loon.

Begin deze maand ontstond ophef toen sp.a-voorzitter John Crombez de maatregel oprakelde in 'De Zevende Dag'. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten ontkende de maatregel en sprak van "klinkklare onzin", terwijl pensioenminister Daniël Bacquelaine (MR) even later erkende dat er voor de aanpassing advies was gevraagd aan de Raad van State. Premier Charles Michel suste de discussie door te stellen dat er nog niets definitief beslist was.

Na een vergadering, gisteren, en een nieuwe vergadering vandaag heeft het kernkabinet nu wel een akkoord bereikt. Voor wie jonger is dan vijftig blijft de maatregel overeind, voor vijftigplussers verandert er niets. De regering gaat wel inzetten op activering. "Akkoord pensioenopbouw neemt ongerustheid weg. 50+ die job verliest, moet niet gestraft worden, wél meer kansen krijgen op nieuwe job", tweette CD&V-vicepremier Kris Peeters vanavond.

Over het dossier is het laatste woord nog niet gezegd. In het heetst van de discussie, enkele weken terug, had coalitiepartner N-VA gezegd dat de regering het pensioensysteem voor 50-plussers "moet durven herbekijken". "Anders komen de pensioenen onder druk te staan". Bovendien "mag wie werkt een verschil zien met iemand die dat niet doet in zijn of haar pensioen". N-VA waarschuwde ook voor een mogelijke "inactiviteitsval" als werkloze vijftigplussers niet aangespoord worden om te werken.

N-VA-bronnen zeggen nu dat de kwestie terug op de regeringstafel komt eens het advies van de NAR er is en na het overleg met de deelstaten. "Er is eigenlijk beslist om voorlopig niet te beslissen", zegt een N-VA-bron.

Minister van Pensioenen Bacquelaine.
Photo News Minister van Pensioenen Bacquelaine.

De kwestie komt terug op de regeringstafel eens het advies van de NAR er is en na het overleg met de deelstaten. Er is eigenlijk beslist om voorlopig niet te beslissen

N-VA-bron

Calvo: "Slechts eerste stap"

"Het lijkt erop dat de regering de maatregel eindelijk intrekt", zo reageert Groen-Kamerlid Kristof Calvo op de beslissing van het kernkabinet dat er voor werkloze 50-plussers niets verandert. "Dat is een goede zaak. Het is goed dat Michel het signaal van heel wat Belgen en de oppositie oppikt. Dat mag en moet zeker gezegd worden", aldus Calvo, die er evenwel op wijst dat er nog heel onduidelijkheid heerst.

Daarom is hij benieuwd naar de kleine letters van het akkoord. "Hopelijk communiceert Michel nu wel duidelijk en eerlijk. Zeker in een thema als pensioen is dat belangrijk", aldus het Groen-Kamerlid.

Groen heeft ook nog heel wat vragen over het financiële plaatje. "Deze maatregel ging om een besparing van 20 miljoen euro, maar in het zomerakkoord staat nog bijkomend 273 miljoen euro pensioenbesparingen. Ook die moet de regering herbekijken", vindt de partij. "Wij zouden in elk geval andere keuze maken dan besparen bij gepensioneerden".

Kristof Calvo vindt het tenslotte positief dat de regering oudere werkzoekenden aan de slag wil krijgen, maar dan moeten bedrijven hen ook nog een kans willen geven. "Ook daar is werk aan de winkel", vindt hij.

Hopelijk communiceert Michel nu wel duidelijk en eerlijk. Zeker in een thema als pensioen is dat belangrijk

Kristof Calvo (Groen)

Crombez: "Blij dat regering heeft ingezien dat dit slechte maatregel was"

Sp.a-voorzitter John Crombez is tevreden dat het kernkabinet beslist heeft om niets te wijzigen aan de pensioenberekening van werkloze vijftigplussers. Crombez hoopt dat dit het begin kan zijn van een "echt debat over de kwaliteitsvolle pensioenen van de toekomst".

"Ik ben heel blij dat de regering heeft ingezien dat dit een bijzonder slechte maatregel was", zegt Crombez. De sp.a-voorzitter hoopt dat de regering nu "afstapt van de besparingsvisie" inzake pensioenen en dat de beslissing van vandaag het begin is van een echt pensioendebat.

Meer over46 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Laat Maar

  Wat mij meest stoort is dat er inspanning van iedereen gevraagd wordt; en iedereen is blijkbaar iedereen behalve zij die in de politiek zitten. En das altijd al zo geweest; niet waar spa VLD nva groen PS ...!

 • pedro gancho

  Geert bourgeois trekt nochtans al pensioen terwijl hij nog bijklust. Zo erg zal het wel niet zijn...

 • Ignace Duym

  Volgend jaar 65 en op pensioen. Zal 49 jaar gewerkt hebben voor 1212€ per maand. Normaal zou ik 1390€ hebben maar er wordt 178€ afgetrokken omdat ik boven een barema zit. Wat ik meer ontvang als werknemer wordt van mijn pensioen als zelfstandige afgetrokken. Bedrag in mindering zal waarschijnlijk dienen om de politiekers te betalen die in intercommunales zitten. Zie onze energiefactuur.

 • jos De Decker

  Ze zijn er alvast weer in geslaagd om de jongeren tegen de ouderen op te zetten. Het enige waarin deze regering uitblinkt : polariseren en discrimeren.

 • Tse Gevaara

  Een zekerheid heb ik wel , ik stem nooit nog NVA!!

Gesponsord

Meld een bug