N-VA over Brusselse formatie: “Demarche van Open Vld is weinig geloofwaardig”

Formateurs hebben constructieve ontmoeting met Open Vld

N-VA-fractieleidster in het Brussels Parlement Cieltje Van Achter
Photo News N-VA-fractieleidster in het Brussels Parlement Cieltje Van Achter
De beslissing van Open Vld om gisteren niet naar de start van de Brusselse formatiegesprekken te gaan, is voor N-VA-fractieleidster in het Brussels Parlement, Cieltje Van Achter, ongeloofwaardig. "In 2014 hebben ze hetzelfde gedaan om de MR aan boord te halen. Dat is toen niet gelukt. Ook vandaag is het vooral toneel", stelde ze in ‘De Ochtend’ op Radio 1. De Brusselse formateurs Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt (Groen) hebben ondertussen een “constructieve ontmoeting” gehad met Guy Vanhengel en Sven Gatz.

“Wij hopen dat wij de vragen van de Open Vld hebben beantwoord en verwachten een gunstig vervolg zodat we snel de werkzaamheden kunnen aanvatten om een ambitieus meerderheidsakkoord uit te schrijven dat de Brusselaars verdienen voor de komende vijf jaar”, verklaarde Vervoort na afloop. De ontmoeting vond volgens de formateurs plaats in een sereen en respectvol klimaat. 

Bij de aanvang van de ontmoeting schetsten de formateurs alvast de specifieke Brusselse context die is gebouwd rond een dubbele meerderheid en die los staat van de regeringen in andere gewesten en op het federaal niveau. Vervolgens wezen ze op de noodzaak om “snel een meerderheid op de been te brengen om het Gewest in staat te stellen ten volle zijn rol te vervullen als solide en constructieve partner binnen het samenwerkingsfederalisme en als drager van stabiliteit in ons land”. “Het Brussels Gewest wil een sturende rol blijven vervullen voor het samenwerkingsfederalisme”, luidt het nog in de mededeling.

Bij Open Vld wilde men enkel kwijt dat er intern teruggekoppeld wordt. Aangezien er de volgende dagen nog niet formeel rond de tafel gezeten wordt, heeft de partij nog even tijd om te beslissen of ze nu al dan niet aan de Brusselse coalitieonderhandelingen zal deelnemen. In elk geval vindt volgende maandag een nieuw partijbureau plaats. 

Scepsis

Bij N-VA heerste vanmorgen vooral scepsis over de beweegredenen van Open Vld. Van Achter wees erop dat Groen en N-VA op 26 mei gewonnen hebben in Brussel. "Groen is de grootste geworden, maar ook wij hebben gewonnen. Er is gekozen voor verandering, maar wat er nu op tafel zou liggen, is verontrustend", aldus de N-VA-ondervoorzitster. De N-VA is bereid om te praten met de andere partijen, maar heeft nog geen telefoontje gekregen.

Dat Open Vld bij de start van de onderhandelingen op de rem gaat staan, is weinig geloofwaardig voor Van Achter. In 2014 deden ze precies hetzelfde. Toen ging het om de deelname van het FDF, nu DéFI, aan de regering, maar eigenlijk wilde Open Vld toen de MR mee in de regering. De Franstalige liberalen zitten in Brussel reeds sinds 2014 in de oppositie. Van Achter voelt ook geen ongerustheid bij de andere partijen over de afwezigheid van Open Vld. Overigens zat de kabinetchef van Open Vld wel mee aan tafel. En PS en DéFI hebben hun lot aan elkaar verbonden.

Brusselse structuur

Ze heeft ook vragen bij wat er nu op tafel ligt. “Wij willen bijvoorbeeld een vereenvoudiging van de Brusselse structuren, maar met wat nu op tafel ligt, zal Brussel nog complexer worden", stelt Van Achter. "Met negentien gemeenten en één gewest hebben we vandaag twintig dirigenten. De onderhandelende partijen willen nu ook twintig partituren schrijven", verwijst ze naar het voorstel voor een gewestelijk mobiliteitsplan waarvan met de negentien gemeenten afzonderlijke akkoorden gesloten moeten worden.

Van Achter bleef erg vaag op vragen over berichten dat N-VA op Vlaams niveau een versnelling hoger wil schakelen nu de PS op federaal vlak elk gesprek met de N-VA weigert. "U zal het snel merken als formateur Bart De Wever een versnelling hoger zal schakelen", klonk het. Tegelijk hekelde ze het verzet van de PS tegen een gesprek met N-VA: "Je moet altijd praten".
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Open vLD is een onbetrouwbare partner om de Vlaamse belangen te verdedigen. In Brussel (zie hoe Van Hengelen het PS-project Eurostadium verdedigde) maar ook federaal want ze weigert het zelfbestuur voor de regio's te verdedigen.

 • Peeters Freddy

  Ik zou willen dat de Vlamingen Brussel langs laten liggen, wij hebben die verloederde stad als vlaming niet nodig.

 • Ludovic De Beuckeleer

  wat de burger als signaal gegeven heeft naar de politiekers toe wordt gewoon genegeerd , en dan maar jammeren dat ze bij de verkiezingen slecht scoren

 • willem merken

  Het is zeer erg gesteld met de op en afritten van de R0 op Vlaamse grond. Hoog tijd om die te renoveren. We kunnen al beginnen met ze af te sluiten voor het verkeer.

 • LUC USEWILS

  Tot de Brusselaars geen geld meer krijgen van de Vlamingen, dan zal de grootheidswaanzin stoppen. Laat de deksels maar van de potjes komen, daar zijn deze Brusselse iconen bang van ! Wanneer gaat men eens maatregelen nemen, dat ze alles zelf kunnen betalen ? Er zijn nochtans jobs, maar dan gaat men tegen zijn kiezers dit moeten uitleggen...dik probleem