N-VA neemt na moord op verpleegster minister Geens op de korrel: "Wat blijft er nog over van een gevangenisstraf?"

Sophie De Wit.
belga Sophie De Wit.
N-VA-Kamerlid Sophie De Wit heeft naar aanleiding van de moord op een gevangenisverpleegster uit Grobbendonk kritiek op een 'tijdelijke maatregel' van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Daardoor kunnen lichte criminelen al na één derde van de straf vrijkomen. "Waarom geldt die regel nu nog altijd?", vraagt ze zich af. In het regeerakkoord staat immers dat een straf correct uitgevoerd moet worden. 
Het lichaam van verpleegster Christine Lenaerts werd in een bos langs het kanaal gevonden.
Photonews / rv Het lichaam van verpleegster Christine Lenaerts werd in een bos langs het kanaal gevonden.

De moord op een gevangenisverpleegster maakt volgens De Wit pijnlijk duidelijk dat het Belgische strafuitvoeringssysteem nog steeds grote gebreken vertoont. Eén van de verdachten van de moord, Marco L., werd in oktober 2017 veroordeeld voor een agressieve homejacking, maar werd vrijwel meteen voorlopig vrijgelaten. De drie jaar gevangenisstraf die de rechter uitsprak, werden in praktijk al automatisch verminderd tot acht maanden. Maar zelfs die moest hij niet uitzitten. Geens heeft immers een richtlijn uitgevaardigd voor veroordeelden tot drie jaar gevangenisstraf. Zij kunnen daardoor nòg sneller vrijkomen dan de standaard van een derde.

Koen Geens.
BELGA Koen Geens.

De richtlijn werd bijna twee jaar geleden ingevoerd als tijdelijke maatregel tegen de overbevolking in de gevangenissen. "Ik stel er vragen bij dat een minister eenzijdig beslist over het inkorten van een straf die door een rechter werd opgelegd. Wat blijft er nog over van een gevangenisstraf? Een straf hoort een straf te zijn. Voor de samenleving is het onbegrijpelijk dat iemand voor een agressieve homejacking slechts een gevangenisstraf van drie jaar krijgt opgelegd. Laat staan dat men dan al na vier maanden kan vrijkomen", vindt De Wit. 

"De correcte uitvoering van een straf staat ook duidelijk als doelstelling in het regeerakkoord. We roepen dan ook op dat dit nagestreefd wordt."
69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vera Bres

  Ik ben geen NVA stemmer , maar het is weer de NVA die de schuldige is lees ik hier .Het probleem zit bij de regering en de vorige regeringen !! En ja er is plaats te kort , veel plaats tekort ,plaatsen die ingenomen zijn door niet Belgen en ook criminelen met een dubbele nationaliteit , stuur deze terug naar het land van herkomst en zet ze daar vast , meer dan duizend plaatsen zullen er hier dan vrijkomen en veel goedkoper voor de belasting betaler.

 • Eddy DESMET

  Wanneer men gezamenlijk tot een besluit komt, waaruit dan een wet resulteert, dan moeten de coalitiepartners achteraf niet uithalen naar een van de partners. Dit toont overduidelijk aan dat N-VA allerminst te vertrouwen is. Een opportunistische partij zonder enig scrupule ... waarop je niet kan bouwen.

 • Freddy Demey

  3jaar is 3 jaar stop met die vervroegde vrijlating! En met criminelen die echt onverbeterlijk zijn is de vergeetput. Dutroux en consorten eerst

 • Johny Lonneu

  Ja wat blijft er van een straf nog over.

 • Leo Duym

  N-VA wordt wakker, terwijl het door hen verguisde VB dit al tientallen jaren aankaart.