N-VA maakt geen breekpunt van migratiepact, maar wil in volgende regering “niet meewerken aan uitwerking”

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat “uit het migratiepact stappen niet evident” is.
Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt dat “uit het migratiepact stappen niet evident” is.
Indien de N-VA deel uitmaakt van de volgende federale regering wil Theo Francken "niet actief meewerken" aan het VN-migratiepact en bijvoorbeeld geen tweejaarlijkse evaluatie maken. Dat zei hij tijdens het migratiedebat in De Zevende Dag (één) van de Vlaams-Brabantse lijsttrekkers.

Het was Vlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove die Francken voor de voeten wierp of N-VA uit het Marrakeshpact zou stappen als de partij opnieuw deel uitmaakt van de regering. Francken zag dat niet zitten, maar zei dat ons land het pact ook gewoon niet kan uitvoeren, zoals inzake de verplichting inzake de tweejaarlijkse rapportering. Uit het pact stappen is volgens Francken niet evident. Dus was het ontslag uit de regering was niet meer dan toneel, concludeerde Van Langenhove.

Huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) wees op de positieve aspecten van het pact. "Het is de eerste maal dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over samenwerking, onder meer voor de terugnamen van asielzoekers", vond ze. 

Justitieminister Koen Geens (CD&V) wees erop dat het niet om een verdrag gaat, wat betekent dat men er niet kan uitstappen. "Het gaat niet om een verdrag, maar om een wilsengagement". Maar als men delen niet wil uitvoeren, zal dat volgens hem zonder CD&V zijn. "Ik zou dan wel niet graag de Belgische ambassadeur in de VN-Veiligheidsraad willen zijn", voegde hij eraan toe.

Eerder in het programma liet ook premier Charles Michel weten dat voor MR er niet geraakt kan worden aan het migratiepact.

Wat doet een kind van die leeftijd zolang in een asielcentrum?

Het debat startte met de dood van de kleine Daniel in het asielcentrum van Broechem. “Wat doet een kind van die leeftijd zolang in een asielcentrum?", vroegen zowel Hans Bonte (sp.a) als Jessika Soors (Groen) zich af. De lokale opvanginitiatieven (LOI's) zijn vooral bedoeld voor mensen die een redelijke kans maken op erkenning als politiek vluchteling en dat geldt niet voor mensen uit Libanon, repliceerde voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken. Zijn opvolgster en voorgangster Maggie De Block hamerde op de noodzaak van een snelle procedure, terwijl Geens opmerkte dat de strijd tegen mensensmokkel erg moeilijk is wegens de omerta en het feit dat het vaak om kleinschalige initiatieven gaat.

Dries Van Langenhove kreeg heel wat tegenwind voor zijn voorstel om de asielzoekers in gesloten centra op te vangen. Niet realistisch, vond Francken. Geens benadrukte dat 52 procent van de asielzoekers na een zware procedure uiteindelijk wel erkend worden.

Op het vlak van migratie pleitte minister van Asiel en Migratie Maggie De Block voor strengere regels rond gezinshereniging. “Wie naar hier komt, moet hier ook bijdragen aan onze samenleving en welvaart. Daarom willen we strengere regels voor gezinshereniging. Wie naar hier komt mag 5 jaar geen werkloosheidsuitkering krijgen”.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elfrida Warmoes

  Migratie gaat niet alleen over vreemdelingen maar ook over Europeanen in het buitenland, een Belg die nu in Spanje of Portugal gaat werken en wonen om een beter leven op te bouwen is nu nog géén illegale migrant, maar dat land zou daar wel eens snel verandering kunnen inbrengen en beslissen dat werk op eigen grondgebied moet blijven, dan gaan jullie allemaal groen lachen. Mede mogelijk gemaakt door partijen als Nva. Grenzen dicht en slavernij.

 • Ronny Vansteelandt

  Als het om eigen belang gaat draait de boer zijn kar. Machtwellustelingen. NVA heeft werkelijk al hun standpunten en kiezers verraden om toch maar te kunnen regeren. Nu en voorheen.

 • Eric Leysen

  Er is maar één goede oplossing en dat is een totale migratiestop gedurende de eerste vijf jaar. Tijd die kan gebruikt worden om profiteurs en criminelen die er al zijn op te sporen en uit te zetten. Iets te simpel qua oplossing voor politici vermoedelijk.

 • Leopold Vanhoof

  Dus er zal de volgende 5 jaar niets veranderen, alleen de samenstelling van de regering. Moet je daarvoor gaan stemmen?

 • Mady Vermeulen

  De vraag is niet waaraan de N-VA NIET wil meewerken maar waaraan ze wél haar medewerking verleent.