N-VA levert nieuwe voorzitter VRT, Kris Peeters ontkent

UNKNOWN

De kans is groot dat N-VA de nieuwe voorzitter van de VRT mag leveren. Dat schrijft De Tijd. Een en ander is het gevolg van een bredere politieke deal. De drie meerderheidspartijen hebben een akkoord dat elke partij een voorzitter mag aanwijzen van De Lijn, de VDAB en de VRT. Vlaams minister-president Kris Peeters ontkende tijdens De Ochtend op Radio 1 het bericht.
 
CD&V en N-VA ruilen
De socialisten zouden volgens de zakenkrant de voorzitter van De Lijn mogen kiezen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat N-VA de baas bij de VDAB zou aanduiden en CD&V bij de VRT. Het lijkt er nu op dat N-VA en CD&V met elkaar hebben geruild. Dat zou maken dat de voorzitter van de VDAB iemand uit de christelijke arbeidersbeweging blijft. Daardoor komt de VRT-voorzitter bij de N-VA terecht.
 
Peeters ontkent
In een reactie tijdens De Ochtend zei minister-president Peeters het bericht met verbazing te hebben gelezen. Het is volgens hem niet juist. "De gesprekken worden morgen en de volgende dagen opgestart in de schoot van de Vlaamse regering", luidde het. Peeters geeft toe dat er een evenwicht moet worden gevonden. Een politieke oefening speelt mee, maar niet in eerste instantie. Het gaat er in de eerste plaats om bekwame mensen te plaatsen op de functies die vrijkomen, dixit de Vlaamse regeringsleider. (belga/adv)