N-VA levert meteen één vijfde van de senatoren

De Senaat, oude stijl.
PHOTO_NEWS De Senaat, oude stijl.
De goede score van de N-VA bij de verkiezingen heeft ook zijn invloed op de samenstelling van de Senaat. De partij krijgt tien deelstaatssenatoren en twee gecoöpteerde senatoren, waardoor de N-VA meteen één vijfde van alle senatoren levert.

De vernieuwde Senaat bestaat uit 60 senatoren, 50 deelstaatssenatoren en 10 gecoöpteerde senatoren. De Vlaamse partijen mogen in totaal 29 deelstaatssenatoren en 6 gecoöpteerde senatoren aanduiden. De Vlaamse deelstaatssenatoren worden aangeduid door de verschillende fracties van het Vlaams Parlement en moeten lid zijn van het Vlaams Parlement of van de Nederlandse taalgroep van het Brussels Parlement.

Op basis van de verkiezingsuitslag mag de N-VA-fractie 10 deelstaatssenatoren aanduiden, CD&V 7, Open Vld en sp.a elk 4, en Groen en Vlaams Belang elk 2. De N-VA mag daarbovenop nog eens twee gecoöpteerde senatoren afvaardigen naar de Hoge Vergadering, terwijl CD&V, Open Vld, sp.a en Vlaams Belang elk één gecoöpteerd senator krijgen. Vlaams Belang valt hier uit de boot.

N-VA wordt daardoor de grootste fractie met 12 senatoren. CD&V heeft 8 senatoren, sp.a en Open Vld 5, Groen 3 en Vlaams Belang 2.