N-VA krijgt onderwijs, maar verliest inburgering aan Open Vld: dit zijn de ministers van Jambon I

De nieuwe Vlaamse regering: vlnr. Jan Jambon, Ben Weyts, Zuhal Demir, Matthias Diependaele, parlementsvoorzitter Liesbeth Homans, Hilde Crevits, Wouter Beke, Benjamin Dalle, Bart Somers en Lydia Peeters.
Photo News/Belga De nieuwe Vlaamse regering: vlnr. Jan Jambon, Ben Weyts, Zuhal Demir, Matthias Diependaele, parlementsvoorzitter Liesbeth Homans, Hilde Crevits, Wouter Beke, Benjamin Dalle, Bart Somers en Lydia Peeters.
De ministerposten zijn eindelijk verdeeld. Opvallend: N-VA kiest voor Onderwijs en niet voor Inburgering. Die portefeuille belandt bij Bart Somers, die zo zijn droomdepartement binnenhaalt. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke wordt minister. Open Vld stuurt Bart Somers en Lydia Peeters naar de nieuwe Vlaamse regering. Dat betekent dus ook dat voorzitter Gwendolyn Rutten zelf niet in de regering stapt. 

De drie Vlaamse regeringspartijen legden gisterenavond het Vlaamse regeerakkoord voor aan de achterban. Doorgaans een formaliteit, ook deze keer. Spannender was de verdeling van de bevoegdheden. In de late namiddag staken de partijvoorzitters de koppen bij elkaar om de ministerposten te verdelen. Dat draaide toch nog anders uit dan verwacht.

N-VA haalt naast de minister-president - Jan Jambon - nog drie ministerposten en de parlementsvoorzitter binnen. CD&V krijgt drie ministers, Open Vld twee. Jambon wordt niet alleen minister-president, maar neemt er ook nog Buitenlands Beleid, Ontwikkelingssamenwerking, Cultuur en Innovatie bij.

Op het partijcongres van NVA wordt het nieuwe regeerakkoord gestemd.
Photo News Op het partijcongres van NVA wordt het nieuwe regeerakkoord gestemd.

Onderwijs

N-VA rijft de felbegeerde onderwijspost binnen. In de campagne had de partij haar zinnen op dat departement gezet want “onderwijs is onze belangrijkste grondstof” en die missie is dus geslaagd. Ben Weyts, de gedoodverfde viceminister-president, krijgt die portefeuille. Daarnaast krijgt hij ook nog sport én zijn huidige bevoegdheid dierenwelzijn. Daar kon hij de voorbije jaren flink punten mee scoren. 

Ben Weyts
Photo News Ben Weyts

Financiën

De tweede ministerpost is die van Financiën, Begroting, Wonen en Onroerend erfgoed. Dat wordt de Vlaamse fractieleider Matthias Diependaele. Oost-Vlaanderen heeft dringend nood aan een nieuw boegbeeld en Diependaele reed de voorbije jaren een quasi foutloos parcours. Hij zal het afschaffen van de woonbonus en de verlaging van de registratierechten in goede banen moeten leiden. 

Matthias Diependaele
Geert De Rycke Matthias Diependaele

Omgeving en Energie

De derde ministerpost voor N-VA is die van Omgeving en Energie. Die vrouw zal dus onder meer de bouwshift tot een goed einde moeten brengen. Zuhal Demir was altijd een logische naam voor de Vlaamse regering. Ze krijgt ook de posten Toerisme en Justitie en Handhaving.

Zuhal Demir
Zuhal Demir

Binnenlands Bestuur en Inburgering

Het stond al quasi vast dat Bart Somers in de nieuwe regering zou belanden. De Mechelse burgemeester speelt duidelijk de eerste Open Vld-viool in de regering-Jambon. Hij wordt niet alleen viceminister-president, hij krijgt ook de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Integratie en Inburgering, Gelijke Kansen, Stedenbeleid, Bestuurszaken, Personeel en Organisatie

Bart Somers
Benny Proot Bart Somers

Mobiliteit en Openbare Werken

Daarnaast rijft de partij Mobiliteit en Openbare Werken binnen. Die post gaat naar Lydia Peeters. Dat betekent dus dat partijvoorzitter Gwendolyn Rutten zelf niet in de regering stapt. Lydia Peeters blijft zo Vlaams minister. Begin dit jaar volgde ze Bart Tommelein op als minister van Begroting, Financiën en Energie in de regering-Bourgeois.

Lydia Peeters.
Lydia Peeters.

Welzijn

Voor CD&V levert de verdeling ook een verrassend resultaat op. Wouter Beke stapt in de Vlaamse regering en krijgt Welzijn. Hij verving Kris Peeters in de federale restregering en moet de stok dus opnieuw doorgeven. 

Wie die ondankbare taak krijgt, is niet bekend, enkel dat de post naar een vrouw gaat. De bevoegdheden aan Pieter De Crem doorgeven, kan sowieso niet want dan komt de taalpariteit in het gedrang. Tenzij ook MR-vicepremier Didier Reynders meteen richting Europese Commissie zou vertrekken.

Wouter Beke
BELGA Wouter Beke

Economie

Hilde Crevits blijft vice-ministerpresident en ruilt Onderwijs voor de zware bevoegdheden Economie, Sociale Economie, Werk en Landbouw

Hilde Crevits
Photo News Hilde Crevits

Brussel, Jeugd en Media

De post van Brussel moet naar iemand gaan die in Brussel woont en dan komt de 37-jarige Benjamin Dalle in beeld. Beke en Crevits trachtten Dalle, hun hoofd van de studiedienst, al een tijdje te lanceren, maar dat mislukte tot nog toe. Hij krijgt ook Jeugd en Media. En zo lossen Crevits en Beke de prangende vraag naar een nieuw gezicht op. De twee voelden al enkele dagen aan dat het lanceren van drie ouwe getrouwen niet in goede aarde zou vallen. Meerdere parlementsleden deelden die bezorgdheid. Ook Jongerenvoorzitter Sammy Mahdi pleitte gisterenavond nog eens stevig voor vernieuwing onder luid applaus. 

Joke Schauvliege, die lange tijd geciteerd werd als parlementsvoorzitster, blijft met lege handen achter, net als Koen Van den Heuvel. Ook Bianca Debaets, die over de tongen ging als potentiële minister bevoegd voor Brusselse Aangelegenheden, haalde het niet.

Benjamin Dalle.
Photo News Benjamin Dalle.

Voorzitter

Liesbeth Homans zal Jan Peumans opvolgen als voorzitter van het Vlaams Parlement. Die functie wordt momenteel vervuld door partijgenoot Wilfried Vandaele.

Liesbeth Homans.
BELGA Liesbeth Homans.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.