N-VA krijgt 4,5 schepenen in Antwerpen

Rob Van de Velde, Nabila Ait Daoud, Liesbeth Homans, Bart De Wever, Koen Kennis en Ludo Van Campenhout.
BELGA Rob Van de Velde, Nabila Ait Daoud, Liesbeth Homans, Bart De Wever, Koen Kennis en Ludo Van Campenhout.
Op het Antwerpse Schoon Verdiep heeft N-VA haar deel van het toekomstige schepencollege voorgesteld. Zoals al in verschillende media geopperd werd, zijn dat naast Bart De Wever als burgemeester ook nog Liesbeth Homans, Ludo Van Campenhout, Koen Kennis, Nabilla Ait Daoud en Rob Van de Velde geworden. Die laatste geeft echter verrassend na een halve termijn, drie jaar, de fakkel door aan een tweede Open Vld-schepen. Wie dat wordt, zal Open Vld later zelf bekendmaken. Volgens De Wever was deze ingreep nodig om stabiliteit aan de coalitie te geven.

Zoals verwacht wordt Liesbeth Homans de nieuwe Antwerpse OCMW-voorzitter. Ze krijgt er de komende legislatuur ook de bevoegdheden Sociale Zaken, Wonen, Diversiteit & Inburgering, Samenlevingsopbouw en Loketten bij als schepen. Huidig schepen Ludo Van Campenhout behoudt Sport en Diamant, maar ruilt Stadsontwikkeling in voor Openbare Werken. Ook Markten & Foren en Personeel komen bij de voormalig Open Vld'er terecht.

Koen Kennis, de kabinetschef van Vlaams minister Geert Bourgeois, wordt schepen van Financiën, Mobiliteit, Toerisme, Binnengemeentelijke Decentralisatie en Middenstand. Die laatste bevoegdheid schuift na drie jaar wel door naar de tweede Open Vld-schepen, die het op dat moment overneemt van Rob Van de Velde, schepen voor Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening.

Tot slot presenteerde N-VA ook lokaal ondernemer Nabilla Ait Daoud als schepen van Jeugd en Leefmilieu. Ait Daoud is een vrouw van Marokkaanse origine die al zeven jaar een broodjeszaak uitbaat op het Antwerpse Zuid. Ze is volgens de partij dan ook iemand die symboliseert wat het betekent om kansen te krijgen én te grijpen.

Overige partijen
Toekomstig burgemeester Bart De Wever wilde zelf de namen niet prijsgeven van de schepenen van de overige partijen, maar wel hun bevoegdheden. CD&V bevestigde intussen dat Marc Van Peel dinsdagavond bij het partijbestuur wordt voorgedragen als schepen voor Haven, Industrie en Werk. Philip Heylen, net als Van Peel al uittredend schepen, behoudt Cultuur en krijgt ook Economie, Stads- en buurtonderhoud, Patrimonium en Erediensten toebedeeld.

Bij Open Vld wordt Claude Marinower schepen van Onderwijs. Wie na drie jaar de tweede Open Vld-schepen wordt, is niet bekend.