N-VA: “Koning Filip steunt klimaatambities van jongeren in woorden, maar wanneer in daden?”

Photo News
Koning Filip vindt het bemoedigend dat burgers van zich laten horen rond klimaat of socio-economische thema's. Dat zei de koning vandaag tijdens zijn toespraak voor de hoogste gezagsdragers van het land. Volgens de koning is de burgermobilisatie "een voortreffelijke uiting van de veerkracht van onze samenleving en de wil om samen vorm te geven aan onze toekomst". N-VA vindt dat de koning zelf het goede voorbeeld moet geven. “Wanneer steunt hij hen in daden?”, klinkt het.

De voorbije maanden kwamen burgers meermaals op straat om een ander beleid te eisen. Gele hesjes voerden actie tegen hoge brandstofprijzen en klimaatbetogers lieten meermaals de Brusselse straten vollopen. "De verschillende bewegingen die wij hebben zien opstaan tonen een wil tot gezamenlijke actie", zei koning Filip vandaag. "Zij vragen een nieuwe, rechtvaardigere, economische en sociale dynamiek. En een fundamentele aanpassing van onze levenswijze - om zo een onomkeerbare verstoring van onze planeet te voorkomen".

De koning riep op om "al deze energie" te bundelen "in een project dat voor al onze medeburgers nieuwe kansen schept". Hij vroeg om daarvoor samen te werken met de jeugd, die al meermaals van zich liet horen tijdens spijbelacties voor het klimaat. "De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Zij hebben een scherp besef van de noden van onze planeet. Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt en met hen een stevige fundering bouwen die hen steun biedt".

“Hij steunt jongeren in woorden, maar wanneer in daden?”

N-VA heeft er niets op tegen dat dat de koning de klimaatambities van jongeren steunt, maar stelt dat hij daarbij zelf het goede voorbeeld moet geven. “Koning Filip steunt de jongeren in hun klimaatambities in woorden, maar wanneer in daden? Is hij misschien met de trein naar Davos gereden?”, zegt N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge.

“De koning zou zijn wagenpark kunnen vergroenen en elektrisch rijden, hij zou zonnepanelen kunnen laten installeren op het koninklijk domein, hij zou vanaf nu met de trein kunnen reizen in Europa in plaats van beroep te doen op privévluchten van Defensie. De mogelijkheden zijn eindeloos”, zegt Buysrogge. “Het is op zich niet slecht dat de koning jongeren steunt, maar het zou stukken beter zijn als hij ook het goede voorbeeld geeft. Het is in elk geval niet het gebrek aan middelen dat hem moet tegenhouden”.

De N-VA heeft ook een wetsvoorstel ingediend dat de ondertekening van wetten en besluiten elektronisch zou maken. “Dat bespaart België de vluchten naar het buitenland met wetten en besluiten”.

Val van de regering

De koning verwees ook naar de val van de regering en wees op het belang van samenwerking om de uitdagingen van deze tijd aan te pakken. "Rondom ons zijn meerdere landen in de greep van verdeeldheid en verlamming. Op het internationale vlak ondervinden we nieuwe weerstand rond fundamentele onderwerpen als klimaat, migratie en internationale handel. En dat zijn net domeinen waarvoor intense samenwerking onontbeerlijk is".

Premier Charles Michel had in zijn toespraak over dezelfde thema's. Voor Michel moeten de verzuchtingen van de gele hesjes verzoend worden met die van de klimaatbetogers. "We moeten het einde van de maand ook verzoenen met de strijd tegen het einde van de planeet". 

Michel verwees ook naar de onzekerheid die de Brexit meebrengt voor de Britten. "In België hebben wij vier jaar geleden niet gekozen voor dergelijke institutionele avonturen", zei Michel. "Onze burgers en onze bedrijven vragen dat we besturen. Niet dat het land tot stilstand wordt gebracht".

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Van Den Bossche

  Geef eerst zelf het voorbeeld , dat zou al een goed begin zijn.

 • Karl Huysmans

  Hoe geraakt zijn dochter in Wales????? Zal niet met de trein zijn denk ik.

 • Gerard Braeckmans

  Plots is iedereen in de weer, iedereen heeft de beste bedoelingen, iedereen prijst de spijbelaars.

 • Marcel Willems

  Wat verlang je van de koning,hij zou niets mogen zeggen wat iedereen weet .Hij is ten miste positief en dat is niet politiek .Iets gans anders dan van politiekers die de mensen leugens wijsmaken en de jongeren en andere betogers kleineren .

 • Freddy Sonnemans

  Lijkt me een zeer politiek statement van iemand die niet aan politiek mag doen.