N-VA: "Klimaatwet van wetenschappers is luchtkasteel"

Volgens Lorin Parys zou de klimaatwet ons land opzadelen met “een miljardenfactuur”.
BELGA Volgens Lorin Parys zou de klimaatwet ons land opzadelen met “een miljardenfactuur”.
N-VA verzet zich tegen de komst van een klimaatwet, zoals voorgesteld door wetenschappers en de groene partijen. "Dat zou ons land met een miljardenfactuur opzadelen", zeggen parlementsleden Lorin Parys en Anneleen Van Bossuyt.

Wetenschappers stelden begin deze maand voor om een klimaatwet aan te nemen, die ons land helpt om via een reeks concrete en bindende doelstellingen, klimaatneutraal te worden tegen het midden van de eeuw. Groen en Ecolo namen het voorstel over. Maar Van Bossuyt en Parys verzetten zich in een opiniestuk in 'De Morgen' tegen zo'n wet. Ons land zou volgens hen economisch ten onder gaan aan de uitvoering van de klimaatwet. "Om de rekening te doen kloppen, moeten de groenen bijvoorbeeld elke woning in 2030 verplicht klimaatneutraal maken, alle auto's - behalve elektrische - bannen en de helft van onze veestapel op de schop doen."

N-VA wil het over een andere boeg gooien, door in te zetten op kernenergie en innovatie. "De grootste Vlaamse troef is innovatie. De industrie is niet onze vijand. Integendeel. Het zijn net de bedrijven die samen met onze onderzoekers zorgen voor nieuwe materialen die onze auto's letterlijk lichter en dus groener maken. Het is de chemische sector die uitstoot omzet in nieuwe grondstoffen zoals schuimrubber voor matrassen en gerecycleerde brandstoffen. ArcelorMittal en de petrochemie zijn deel van de oplossing, Groen ziet ze liever verdwijnen. Dat zijn minder jobs, maar ook meer uitstoot wanneer zo'n bedrijf naar China of de VS verhuist." De partij zegt ambitieus te willen zijn "in de echte wereld, op een haalbare, betaalbare en kostenefficiënte manier". 

Gisteren zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) in De Zevende Dag dat ook hij niet gelooft in een volledige kernuitstap tegen 2025. De vraag naar elektriciteit zal immers blijven stijgen, zegt hij. De CD&V-minister spreekt tegen dat hij zich op dat vlak op de lijn van N-VA zet. “Wij brengen met CD&V in elk geval verzoening tot stand. We zijn geen spookrijders”.
368 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  @Ronny Ooijen "GDZ Suez Electrabel is overigens maximaal aansprakelijk voor 1,2 miljard euro". Inderdaad, de kerncentrales zijn dus zo veilig dat geen verzekeraars deze wil verzekeren én dat zelfs de uitbater van de kerncentrales geen "alle schade dekkende" waarborg wil (of kan) in Euro's opzij zetten... Een beperkt nucleair lek schade 23 miljard € - Suez's 1,2 miljard € maakt 21,8 miljard € te betalen door de belastingbetaler, bij een kernramp 742 à 1412 miljard €, maakt...

 • Ronny Ooijen

  Albert De Vries, de kosten bij een beperkt nucleair lek (een INES 5-scenario) in Doel worden geschat op 23 miljard euro. Bij een kernramp zoals in Tsjernobyl en Fukushima (INES 7-scenario) lopen de kosten op van 742 miljard euro in het basisscenario tot wel 1412 miljard euro in een variantscenario. En GDZ Suez Electrabel is overigens maximaal aansprakelijk voor 1,2 miljard euro!

 • Albert De Vries

  Hendrik Goris "Albert De Vries, weet u, er zijn zoveel maatschappijen die hun eigen verzekeraar zijn, bijvoorbeeld De Lijn." Maar het probleem is dat De Lijn solvabel genoeg is om een heel groot busongeval te vergoeden daar waar Engie Electrabel niet solvabel genoeg is (niet voldoende geld heeft) om een groot kerncentrale-ongeval te vergoeden. De belastingbetaler zal zelf voor miljarden schade moeten dragen bij een groot kerncentrale-ongeval. Of niet ?

 • Nils De Vriendt

  Met de nieuwste generatie kerncentrales kunnen we zelfs ons eigen kernafval als brandstof gebruiken en zo radioactiviteit verminderen, als dat niet toekomstgericht is!

 • Gilbert Vermeersch

  De Crem minister veiligheid: Schauwvliege, staats veiligheid heeft me gezegd.. Beke, exstreem links zit erachter. De Crem, kernuitstap niet mogelijk. Klimaat Van den Heuvel zegt dat iedereen alles verkeerd begrepen is. CD&V=niks veranderd. Ga NVA stemmen.