N-VA-kandidaat Lubbeek trekt zich terug na ophef Schild & Vrienden, Theo Francken: “De bloedhonden mogen trots zijn”

Nick Peeters en Theo Francken
rv/Twitter Nick Peeters en Theo Francken
Nick Peeters (21), een geschiedenisstudent die opkwam voor N-VA Lubbeek in de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, trekt zich terug. Dat meldt Theo Francken op Twitter. De beslissing komt er nadat Peeters in het oog van de storm belandde omdat hij opdook in de beruchte Pano-reportage. 

Peeters bevestigde vorige week dat hij banden had met de rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden. "Het ging om praktische inzet tijdens activiteiten maar op een bepaald punt kon ik mij niet meer vinden in hun beweging", zei hij toen. Toch doken er foto's op waarop Peeters in een t-shirt van Schild & Vrienden het woord neemt op bijeenkomsten van de organisatie. 

Waarnemend burgemeester Tania Roskams van Lubbeek liet vorige week nog verstaan dat de positie van Peeters op de lijst in Lubbeek niet ter discussie stond. "Ik zie de relevantie er niet van in. Hij is iemand jong die een eigen kijk op de wereld mag hebben. Dat hij op een lokale lijst staat daar heb ik geen probleem mee", zei ze toen. Ook Francken weigerde Peeters te laten vallen, nadat die hem garandeerde dat hij niet op de hoogte was van de ranzige posts in de Facebookgroep van de organisatie.

Ondertussen heeft Peeters, die de veertiende plaats in de lijst bekleedde, nu toch zelf beslist om zich niet meer verkiesbaar te stellen.

Cartoon

N-VA-kopstuk en burgemeester van Lubbeek Theo Francken maakte het nieuws bekend via Twitter. Hij sneert daarbij naar viroloog Marc Van Ranst, die vorige week op Twitter de N-VA verweet fascisten en racisten aan te trekken. Van Ranst deelde een foto van een spotprent met gemeen bijschrift die Peeters ooit had gemaakt van een zwarte vrouw die bij hem op de bus zat. 

Volgens Theo Francken is er weinig aan de hand: de cartoon dateert uit 2016 en verwijst naar een busincident met Afrikaanse vrouwen waar Peeters getuige van was. Francken beweert dat Van Ranst de prent heeft vervormd en vervalst. "Proficiat met de scalp, professor", tweette hij nog. 

Twee andere N-VA'ers die nog op de lijst van Lubbeek staan voor de komende gemeenteraadsverkiezingen distantieerden zich vorige week van Schild & Vrienden. Het gaat om Sven Mayné (25) die de zeventiende plaats bekleedt en Raf De Canck (75). 
172 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • benoni vanstaen

  Men doet iets dat volgens velen niet kan en toch legt men de schuld bij anderen. Wanneer gaat hij zijn verantwoordelijkheid opnemen en opstappen den Teo, hij blaft altijd maar, bluftpoker en doet niks, schuld bij anderen leggen al van de eerste dag.

 • André Herbots

  Eddy Desmet noemt S&V gespuis dat is zijn recht,maar hoe noemt hij de tegenstanders.(de linksen)

 • Eddy DESMET

  Opvallend hoeveel gespuis van "Schild & Vrienden" aanleunt bij N-VA !!!

 • Peter Nols

  En hoe gaat het ondertussen met 's lands financiën? Die zijn ook in handen van de NVA en dus valt daar ook het ergste te verwachten en mag er niet over gepraat worden en dus dient Francken als bliksemafleider in deze.

 • Yvan Lindekens

  Schild en vrienden volgt woord na woord, letter na letter, de ideologie, de strategie en de methode van "2083 A European Declaration of Independence". Als dat niet angstaanjagend en per definitie antidemocratisch is, dan moet iemand me eens uitleggen wat dan wèl angstaanjagend en antidemocratisch is...