N-VA: "Investeren Franstaligen genoeg in Brussels onderwijs?"

NVA-senator Karl Vanlouwe.
BELGA NVA-senator Karl Vanlouwe.
Naar aanleiding van de opening van een nieuwe 'Brede School' in Laken stelt N-VA-senator Karl Vanlouwe zich de vraag of de Vlaamse gemeenschap niet te veel investeert in het Brusselse onderwijs.

"Per kind investeert de Vlaamse Gemeenschap veel meer in Brussel dan in Vlaanderen", zegt Vanlouwe, die op 25 mei opkomt als N-VA lijsttrekker voor het Vlaams parlement in Brussel. "Wij willen de kwaliteit van het Nederlandstalig onderwijs behouden, maar vragen ons af of het een goed idee is om expansief scholen te blijven bijbouwen."

Vanlouwe wijst op de grote kloof tussen Franstalige elitescholen als Saint-Michel en de andere Franstalige scholen in Brussel, die een stuk minder omkaderd zijn dan hun Nederlandstalige tegenhangers.

Op de opening van de 'Brede School' De Haven in Laken zijn veel moeders met hoofddoek aanwezig. "Mijn zoon van acht studeert aan een Franstalige school, maar op aanraden van mijn vriendinnen, stuurde ik mijn dochtertje van drie naar het Nederlandstalig onderwijs. De kwaliteit en opvang is een stuk beter", bevestigt één van de moeders. "Bovendien leert ze nu ook Nederlands."