N-VA in Londerzeel stemt tegen anti-Uplace-motie

Nadia Sminate
PHOTO_NEWS Nadia Sminate
Een voorstel tot protestmotie tegen Uplace, dat ingediend werd door de meerderheidspartijen CD&V en s.pa-Groen, heeft dinsdagavond in de gemeenteraad van het Vlaams-Brabantse Londerzeel geen meerderheid gehaald omdat N-VA, de derde meerderheidspartij, tegenstemde. Ook oppositiepartij LWD, die een andere motie had ingediend, stemde tegen. De LWD-motie werd overigens ook verworpen.

"In onze motie tegen de komst van Uplace werd verwezen naar de negatieve gevolgen voor het economisch weefsel van Londerzeel. Als onze dorpen niet meer ondersteund kunnen worden door de middenstand dan lopen ze leeg. Ook de gevolgen op vlak van mobiliteit zullen eveneens voor Londerzeel desastreus zijn, door de voorspelde overbelasting van de Brusselse ring en A12", aldus burgemeester Jozef De Borger (CD&V).

Volgens Nadia Sminate (N-VA) kan Uplace evenwel een aanvulling zijn op de lokale economie in de regio "vermits de beleving er niet vergelijkbaar is met de winkels en horeca in onze dorpskernen en men eerder mikt op recreatie, kantoren, toerisme...". Alleen al de bouw van het complex zal bovendien 3.000 jobs creëren, wat een zegen is voor een regio met 18.000 werklozen.

"De uitdaging voor lokale besturen en handelaars ligt in het vrijwaren van de aantrekkelijkheid van ons centrum door middel van innovatie en creativiteit. We gaan voor een positief project waar ondernemerschap op alle niveaus mogelijk gemaakt wordt."

BELGA