N-VA heeft wetsvoorstel voor minimale dienstverlening NMBS klaar

N-VA wil bij stakingen van de NMBS een minimale dienstverlening voor de reizigers garanderen door een minimumaantal werkkrachten verplicht beschikbaar te stellen.
PHOTO_NEWS N-VA wil bij stakingen van de NMBS een minimale dienstverlening voor de reizigers garanderen door een minimumaantal werkkrachten verplicht beschikbaar te stellen.
N-VA heeft een wetsvoorstel klaarliggen dat een minimale dienstverlening bij stakingen van de NMBS moet garanderen. "We gaan dat wetsvoorstel niet meteen indienen", zegt Kamerlid Inez De Coninck (N-VA) in De Tijd. "Pas als vakbonden en regering niet binnen de aanvaardbare termijn tot een akkoord kunnen komen, zal de regering zelf tot een wetgevend initiatief overgaan."

N-VA heeft een wetsvoorstel klaarliggen dat een minimale dienstverlening bij stakingen van de NMBS moet garanderen. Voor dat wetsvoorstel liet de partij zich inspireren door het Duitse model. In Duitsland werd het werknemerspercentage dat nodig is om de treinen toch te doen rijden wettelijk vastgelegd. Precies wat het voorstel van N-VA ook wil doen. De Coninck berekende dat er bij de NMBS zo'n 14.000 mensen nodig zijn - op een totaal van 20.000 werknemers - om aan een minimale dienstverlening tegemoet te komen.

'Alleen wanneer er niet op een redelijke termijn tot een akkoord gekomen kan worden, zal de regering zelf wetgevend initiatief nemen'

Inez De Coninck, Kamerlid N-VA

De Coninck is niet van plan het wetsvoorstel meteen in te dienen. Eerst is er nog overleg tussen vakbonden en regering. Als deadline noemt N-VA december van dit jaar.

Voorzichtig

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) blijft echter wel op haar hoede. "Er mag in de onderhandelingen niet te veel druk gelegd worden", zegt ze aan De Tijd.  De vakbonden zijn immers tegen de invoer van een minimale dienstverlening en het eenzijdig doorduwen ervan zou door die vakbonden dan ook wel eens als een grove provocatie aanzien kunnen worden. Mogelijk met een heel nieuw hoofdstuk in de sociale perikelen tot gevolg.