N-VA haalt “degoutante” campagne tegen migratiepact offline

 Terwijl de regering een kookpunt bereikt, geeft N-VA extra gas met opvallende campagnebeelden tegen het VN-migratiepact. Dit is één van de bewuste N-VA-affiches.
N-VA Terwijl de regering een kookpunt bereikt, geeft N-VA extra gas met opvallende campagnebeelden tegen het VN-migratiepact. Dit is één van de bewuste N-VA-affiches.
Vreemde farce bij N-VA: de partij lanceerde een opvallende campagne tegen het VN-migratiepact, maar trok die even later zelf weer in. Fractieleider Peter De Roover distantieerde zich in de Kamer van de harde toon. Nochtans bevestigde woordvoerder Joachim Pohlmann aan onze redactie dat hij de banners op voorhand goedgekeurd heeft. Een van de beelden – met een groepje volledig gesluierde vrouwen – werd eerder al gebruikt door een Duitse rechts-populistische blog. De campagne deed bij verschillende politici -ook van de meerderheid- de wenkbrauwen fronsen. “Degoutant”, klonk het zelfs.

Premier Charles Michel stelde het kernkabinet op de valreep uit, zodat er ruimte vrijkomt voor politieke consultaties. N-VA begon rond de middag echter al met een advertentiecampagne. Op hun website en op sociale media circuleerden zes foto’s, waarop de partij uitlegde waarom ze de VN-tekst niet zomaar wil laten passeren.

Op een foto van gesluierde vrouwen op straat stond bijvoorbeeld “VN-migratiepact = focus op behoud eigen cultuur van de migrant”. Op een afbeelding van jonge mannen die muziek luisteren op een bankje luidde het: “VN-migratiepact = versoepeling procedures gezinshereniging”. Op een beeld van migranten aan wat het Brusselse Noordstation lijkt, stond “VN-migratiepact = opsluiting van illegalen moeilijker maken.”

“Uitleggen waarom”

“Op een bepaald moment moet je aan de bevolking gaan uitleggen waarom we het migratiepact niet willen steunen”, zegt Pohlmann. “Daarom doen we dit. De gevolgen van het migratiepact voor ons land zijn verregaand. Dan moet je dat ook duidelijk maken aan mensen buiten de politieke wereld.”

Op haar website geeft de partij meer uitleg. “De N-VA wil niet medeplichtig zijn aan de ondergraving van ons migratiebeleid”, klinkt het. “Wij aanvaarden niet dat ons migratiebeleid tegen de wil van de bevolking in onmogelijk kan worden gemaakt. In onze democratie beslissen wij (..), dat is voor ons een kwestie van principe. Daarom verzet de N-VA zich tegen het VN-migratiepact.”

De gevolgen van het migratiepact voor ons land zijn verregaand. Dan moet je dat ook duidelijk maken aan mensen buiten de politieke wereld

N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann

“Verrotting”

 De campagne was bij een aantal politici van oppositie en meerderheid in het verkeerde keelgat geschoten. Op sociale media liepen heel wat negatieve reacties binnen.

Onder meer van Groen-voorzitter Meyrem Almaci: “Bij N-VA is er maar 1 marsorder: verrotting. En alle tactieken zijn goed. #degoutant”, twitterde zij over de beelden. “Hoe N-VA nu communiceert... Desinformatie en bangmakerij gaan helaas verder”, zei Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo op Twitter. Het pact “spreekt meermaals over rechten en plichten van migratie.” Andere Groen-kopstukken, zoals Vlaams parlementslid Immade Annouri, zagen een gelijkenis met Vlaams Belang. “N-VB”, of ‘Nieuw-Vlaams Belang’, noemde hij de partij. 

“Nieuw-Vlaams Belang”

Ook bij de meerderheid gingen hier en daar de wenkbrauwen fronsen. Verschillende CD&V’ers uitten kritiek.

“Een partij die belastinggeld spendeert aan zo’n advertentiecampagne is niet bezig met uw portemonnee, niet met het klimaat, niet met uw pensioen, niet met onze economie, ... Nee, zo’n partij is bezig zich te profileren op basis van hele leugens en halve waarheden”, sneerde CD&V’er Robrecht Bothuyne. Ook hij noemde N-VA “Nieuw-Vlaams Belang”. CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi vroeg zich dan weer af “hoelang de communicatiemedewerker van Vlaams Belang al voor N-VA werkt.”

“Doen niks dat niet door de beugel kan”

“Het gaat om foto’s van reële situaties zoals ze zich nu al voordoen. In het Maximiliaanpark. Aan de luchthaven”, vervolgde Pohlmann. “Die foto met de boerka’s niet, want in België geldt een boerkaverbod. Maar het is wel een mogelijk gevolg van het migratiepact. Dat een bepaalde Duitse blog het beeld met die vrouwen al eerder gebruikte, wisten we niet. Dit komt omdat het een beeld uit een fotodatabank is.”

Dat een rechts-populistische blog het beeld met die vrouwen al eerder gebruikte, wisten we niet

N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann

Maar het is toch overdreven om de schijn te wekken dat het migratiepact zal leiden tot boerka’s op straat? “Dat is inderdaad het meest verregaande gevolg, maar je mag het op scherp stellen. We doen niks dat niet door de beugel kan. Wij denken dat we met het pact de controle over onze grenzen gaan verliezen, met alle gevolgen van dien.”

Volgens Pohlmann is er nog steeds een duidelijk verschil tussen N-VA en Vlaams Belang. “Zij zijn tegen migratie. Wij niet, maar het moet georganiseerd zijn, met duidelijke voorwaarden en gericht op arbeidsmigratie.”

De beelden van de N-VA-campagne op een rij:

N-VA
N-VA
N-VA
N-VA
N-VA
N-VA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.94 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jozef lemmens

  De Wever moet nogal wanhopig zijn hahaha! En dan nog niet toegeven dat ze trekken hebben van het VB. De Hypocrieten! Allemaal punten van het VB; Oude slogans van het VB. Haha!

 • Frank Laarmans

  Uit eigenbelang en economische belang kiezen partijen als NVA het wapen van de identitaire ideologie. Ze overtuigen de mensen ervan dat hun centen niet door de financiële wereld, de belastingontduikende toplaag van CEO's en bedrijfsleiders en de graaipolitici opgesoupeerd worden, maar wel door buurman die anders is, de werkloze, de Waal, de migrant, de vluchteling, de moslim. De Vlaming loopt er keer op keer met open ogen in.

 • Tim Tubbax

  toch niks degoutant aan of zie ik dat dan verkeerd? ik denk gewoon dat de gewone belastingbetaler de migratie grondig beu is en daarom 80% tegen dit pact is. er is een europese bevraging geweest door een journalist en resultaat was dat 68% van de europeanen tegen migratie is, maar toch heeft geen enkele regering(buiten enkele) daar oren naar, zelfs integendeel, nog liever de regering laten vallen om toch maar dat pact te kunnen tekenen, te gek voor woorden

 • Randolph Kellens

  Kijk naar de poll bij dit artikel, en merk hoe graag de gewone man in de straat wil dat dat pact wordt ondertekend: meer dan 75% zegt NEEN!

 • ann Van Damme

  Een premier die naar Marrakech trekt alleen maar om zijn woord te houden en een pact zal ondertekenen waarover zelfs de specialisten het niet eens zijn over het al dan niet bindend karakter... en daarmee mogelijk zijn land opzadelt met een berg ongewenste gevolgen... Hoe degoutant is dat!