N-VA Haacht wil kraampjes Rock Werchter behouden

BELGA
De lokale afdeling van N-VA Haacht heeft gouverneur Lodewijk De Witte gevraagd om de beslissing van burgemeester Mon Fillet (Open Vld) te vernietigen waarin deze tijdens Rock Werchter de inrichting van eet- en drankstandjes langs de Werchtersesteenweg verbiedt. Uit de veiligheidsdocumenten, waarin de N-VA recent na een klacht bij de gouverneur inzage kreeg, blijkt volgens de partij dat er geen veiligheidsredenen voorhanden zijn voor dit besluit.

Het schepencollege van Haacht besliste in februari omwille van de openbare veiligheid de kraampjes op die plaats te verbieden, maar dit besluit werd even later tijdens de gemeenteraad weggestemd. Fillet, die als burgemeester bevoegd is voor de veiligheid, nam hierop echter een identiek besluit en verwees hierbij naar de evaluatievergadering van alle diensten na de vorige editie van Rock Werchter en het verslag van een latere rampenoefening. Bij evacuatie zouden de standen de weg blokkeren voor hulpverleners en vluchtende festivalgangers.

Felle kritiek
In Haacht was er tegen deze beslissing felle kritiek van lokale organisaties die door het verbod flink wat inkomsten zagen verloren gaan. Organisator Live Nation wil zoals bekend al deze verkoopstands overbrengen naar een plein in een grote camping die het net als de stands zelf wil gaan uitbaten. De leden van de verenigingen zouden hier tegen vergoeding aan de slag kunnen. Als overgangsmaatregel zullen de verkoopstands van de lokale verenigingen tijdens de komende editie eenmalig opgesteld kunnen worden in een weide langs de Werchtersesteenweg.