N-VA grootste Vlaamse partij volgens peiling Vers L'Avenir

UNKNOWN
Volgens een peiling van Vers L'Avenir zou N-VA bij de verkiezingen in Vlaanderen met 22,9 procent de grootste partij worden. Alle andere partijen zouden op ruime afstand volgen.

Het gaat om een peiling die Dedicated Research uitvoerde tussen 29 april en 2 mei, enkele dagen na de val van de regering dus. Het bureau peilde in Vlaanderen bij 700 personen naar hun kiesintenties. In Wallonië ging het om 500 mensen. De foutenmarge bedraagt maximaal 4,4 procent.
 
"Dreun voor LDD en Vlaams Belang"

De enquête geeft dus aan dat de partij van Bart De Wever de grootste Vlaamse partij zou worden. CD&V zou terrein verliezen en uitkomen op 18,9 procent. Open Vld (14,8 procent) en sp.a (14,2 procent) liggen nek aan nek. Het Vlaams Belang en Lijst Dedecker zouden een flinke dreun krijgen en afklokken op respectievelijk 12,5 en 3,9 procent. LDD zou zo de kiesdrempel niet halen. Groen! zou 7,9 procent behalen.

De verschuivingen zijn volgens de peiling veel minder groot in Wallonië. De PS zou met 32,5 procent veruit de grootste partij blijven en een zeer grote voorsprong hebben op de liberale rivalen van de MR (21,1 procent). Het cdH zou met 18,2 procent de Franstalige groenen van Ecolo (17,6 procent) voor blijven. Ook het Front National zou met 2,9 procent uit het federale parlement verdwijnen. Het resultaat van de Personenpartij van advocaat Mischaël Modrikamen is nog teleurstellender en komt nooit boven het procent uit. (belga/dea)