N-VA: "Gevangenen moeten hun sociale woning kunnen verliezen"

Vlaams Parlmentslid Marc Hendrickx (N-VA).
belga Vlaams Parlmentslid Marc Hendrickx (N-VA).
Gedetineerden die een lange celstraf uitzitten moeten hun sociale woning verliezen, stelt de N-VA vandaag. Op dit ogenblik kunnen gevangenen hun sociale woonst niet kwijtspelen, omdat ze als tijdelijk afwezig worden beschouwd. "Een lacune in de wet die we moeten aanpakken", zeggen Kamerlid Sophie De Wit en Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx in Het Belang van Limburg.

Het gaat volgens hen om vele tientallen woningen waar er jaarlijks tot twintig bijkomen. "Het is absurd dat woningen leegstaan, terwijl er honderdduizend mensen op een woning wachten", verklaart Hendrickx in de krant. 

Indien een gedetineerde een celstraf van vier of vijf jaar uitzit, moet zijn sociale woning kunnen worden overgenomen, luidt het. En wat als de gevangene zijn straf heeft uitgezeten en opnieuw vrijkomt? "Dan moet hij opnieuw een aanvraag voor een sociale woning doen."

Volgens De Wit en Hendrickx zijn er feiten bekend waarin sociale woningen van gedetineerden illegaal worden onderverhuurd, gebruikt worden voor prostitutie of dienst doen als onderduikadres voor voortvluchtige criminelen. De Vlaams-nationalistische meerderheidspartij wil het wetsvoorstel na de zomer indienen.

Kamerlid Sophie De Wit (N-VA).
belga Kamerlid Sophie De Wit (N-VA).60 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard SMIT

  Terwijl hij/zij in het gevang zit dat er dus rustig onderverhuurd worden....leuk.

 • paul stockmans

  100 % akkoord

 • joan lute

  Helemaal mee eens want veel slachtoffers die levenslang verder moeten met invaliditeit vaak ook ten gevolge van misdrijven moeten ook de financiële gevolgen dragen zonder dat ze in aanmerking komen voor een sociale woning omdat hun lot flagrant miskend wordt.

 • Marc Verswyvel

  Absoluut de waarheid.

 • Anita Billen

  Helemaal waar.