N-VA-gemeenteraadslid Mechelen opgepakt voor fraude met humanitaire visa, mensensmokkel en afpersing

Slachtoffers betaalden tot 10.000 euro voor visum dat normaal gezien 350 euro kost

rv
Melikan Kucam, gemeenteraadslid voor N-VA in Mechelen, is opgepakt omdat hij zich fors zou hebben laten betalen door christenen uit Syrië en Irak om hen aan humanitaire visa te helpen. Dat meldt het parket van Antwerpen. Hij zou tot 10.000 euro gevraagd hebben voor een visum. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken reageert gechoqueerd. “Mocht dit waar zijn, dan is dat ongelooflijk.” De N-VA heeft Kucam inmiddels bij hoogdringendheid in zijn functies geschorst. 

Kucam is opgepakt op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Het onderzoek loopt al enkele maanden. 

“De verdachte is gemeenteraadslid voor N-VA in Mechelen en heeft een belangrijke rol binnen de Assyrische gemeenschap”, zegt het parket. “Hij zou een cruciale rol spelen in de wijze waarop humanitaire visa in het kader van de zogenaamde humanitaire corridor voor christenen in Syrië en Irak worden toegekend.”

Een aanvraag heeft normaal een administratieve kost van 350 euro, maar op basis van het huidige onderzoek is aan het licht gekomen dat bedragen van 2.000 tot 10.000 euro moesten worden betaald aan de verdachte om mensen die zich in conflictgebieden bevinden in Syrië, Irak en de buurlanden, via een humanitair visum naar België te laten reizen. Op dit ogenblik is de precieze omvang van de feiten niet duidelijk.

Verwerpelijk

Het dagelijks bestuur van de N-VA heeft vanavond besloten Kucam bij hoogdringendheid te schorsen in zijn functies. De partij zegt de afloop van het onderzoek af te wachten en benadrukt achter de reddingsoperatie van de Syrische christenen te staan.

“Gezien de aard van de zware aantijgingen tegen Melikan Kucam heeft het dagelijks bestuur van de N-VA - mede op vraag van de afdeling Mechelen - besloten om hem bij hoogdringendheid te schorsen in zijn functies. Het misbruik maken van mensen in nood is verwerpelijk en walgelijk, daar zijn geen andere woorden voor. Intussen wachten we de afloop van het onderzoek af. Als partij blijven wij achter de broodnodige en legitieme reddingsoperatie van de Syrische christenen staan, die in het leven bedreigd werden door de terroristen van IS”, luidt het in een mededeling.

In 2014 voerde de N-VA in de aanloop naar de verkiezingen nog campagne met Kucam “voor een eerlijke migratie”.
rv In 2014 voerde de N-VA in de aanloop naar de verkiezingen nog campagne met Kucam “voor een eerlijke migratie”.

“Theo Francken voorlopig niet betrokken”

Het parket benadrukt dat in de huidige stand van het onderzoek, er geen aanwijzingen zijn dat de voormalige staatssecretaris (Theo Francken, red.) of iemand van het kabinet betrokken zou zijn bij de feiten”. Francken reageerde bij de VRT ondertussen al op het nieuws. Om te weten te komen aan wie hij best een humanitair visum kon toekennen, deed het kabinet van Francken af en toe een beroep op tussenpersonen als Melikan Kucan. Die is volgens Francken enorm gerespecteerd in zijn gemeenschap in Mechelen. “Maar ik vertrouw er dan wel op dat de persoon die de lijsten geeft daar geen geld voor vraagt”, aldus Francken.

Indien het onderzoek het verhaal bevestigt “dan voel ik mij totaal misbruikt, niet alleen ik maar ook het hele systeem en de Syrische christenen zelf”, zei hij nog. 

De verdachte zal voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter in Antwerpen die binnen 48 uur een beslissing moet nemen over de aanhouding.

Pittig detail: in 2014 voerde de N-VA in de aanloop naar de verkiezingen nog campagne met Kucam “voor een eerlijke migratie”. “Melikan wil eerlijke migratie. En jij?”, vroeg de partij zich in een campagnefilmpje af. N-VA reageert nu geschokt op de aanhouding van Kucam. “Wij zijn verbouwereerd en geschokt door het nieuws over mijnheer Kucam. Wij wachten de resultaten van het onderzoek af en zullen op basis daarvan de gepaste stappen ondernemen.”

Humanitaire corridor

De christelijke lekengemeenschap Sant’Egidio, die met Francken in 2017 een akkoord sloot om 150 Syrische vluchtelingen over te vliegen via haar “humanitaire corridor”,  distantieert zich formeel van de vermeende praktijken van Kucam. Sant’Egidio werkte voor haar project eveneens samen met het kabinet van voormalig staatssecretaris Theo Francken, maar verder is er geen link met Kucam. 

De humanitaire corridors zijn volgens Sant’Egidio “een transparant en bonafide initiatief” waarbij kwetsbare vluchtelingen op een legale manier naar België kunnen komen dankzij een partnerschap met alle in België erkende erediensten. De financiering gebeurt volledig via private sponsors, niet door de vluchtelingen zelf. “De erediensten van ons land stonden zelf in voor alle kosten, inclusief vlucht en visa-kosten, verblijf en integratie”, klinkt het. 
245 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Hevert

  Maar Francken, de man die de visa persoonlijk goedkeurde en die zijn diensten opdracht gaf om de betrokken personen niet verder te screenen, wordt uiteraard door het establishment de hand boven het hoofd gehouden.

 • Achmed Chokri

  Nergens komt hij nog aan de bak. Game over.

 • Johan op eynde

  De kiezer zal deze man wel "opkuisen".

 • Céderic Polders

  En voor een toeristenvisum , wachttijd normaal 2 a 4 weken, is het 60 dagen wachten, zonder juiste info te krijgen. En dan nog wel met sponsorship documenten, en verblijfplaats! Schandalig!!

 • linda D'Haese

  nu weten we waarom de nva uit de regering is gestapt BDW wist waarschijnlijk van de zaak en vond een uitweg in het marakech akkoord en komt nu op voor de vlaamse verkiezingen om zo trachten te redden wat er te redden valt