N-VA-gemeenteraadslid blijft aangehouden in zaak rond visumfraude: “Een zekere Frank in parlement
regelt tegen betaling visa”

DUITSE TOLK ZETTE POLITIE OP WEG IN ONDERZOEK

Melikan Kucam
N-VA Melikan Kucam
De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding van Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam bevestigd. Dat zegt zijn advocaat, Frank Coel. Hij blijft erbij dat zijn cliënt geen geld heeft gekregen, noch mensen geld heeft afgeperst voor het uitreiken van humanitaire visa. 

Kucam werd vorige week opgepakt en door de onderzoeksrechter aangehouden voor mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. De N-VA’er, die een belangrijke rol speelt binnen de Assyrische gemeenschap, zou 2.000 tot 10.000 euro ontvangen zou hebben om mensen uit conflictgebieden in Syrië, Irak en de buurlanden via een humanitair visum naar België te laten reizen. Forse bedragen, als je bedenkt dat de aanvraag voor zo’n humanitair visum 350 euro kost. 

De federale politie onderzoekt of het gemeenteraadslid ook fraude pleegde met uitkeringen.

(Lees verder onder de video)

Meester Frank Coel, die Kucam verdedigt, blijft erbij dat zijn cliënt geen geld heeft gekregen, noch mensen geld heeft afgeperst voor het uitreiken van humanitaire visa. Om zijn gelijk te bewijzen heeft Coel de geruchten zoals die in de ‘Pano’-reportage op Eén van vorige woensdag werden verspreid, opnieuw laten vertalen.

“De politie leidt uit die ‘Pano’-verklaringen af dat er gesproken wordt over geld. De beëdigde vertaler zegt echter dat er gesproken wordt over mensen. ‘Aan u heb ik 5 gevraagd en ik heb 5 klaar gekregen.’ Daar worden mensen mee bedoeld, geen betalingen. Dat is een fundamenteel verschil”, aldus Coel.

“Een zekere Frank in parlement regelt tegen betaling visa”

Verder liet de advocaat weten dat het hele onderzoek op 21 november van start ging nadat een Assyrische tolk in Duitsland bijkomende verklaringen had afgelegd. Hij wist dat er “in België een zekere Frank in het parlement samen met een gemeenteraadslid uit Mechelen tegen betaling Syrische christenen aan een visum kan helpen”.

De man bedoelde met ‘Frank’ voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken (N-VA). Verder gaf  hij zelf geen concrete bewijzen, maar de speurders grepen onder meer die verklaring aan om een onderzoek te starten.

Huiszoekingen en telefoonverkeer nagetrokken

Ondertussen is een bankonderzoek naar Kucam en zijn familie gebeurd, zijn bij hem vier huiszoekingen uitgevoerd en is zijn telefoonverkeer nagetrokken. Ook de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld), die beweerde al eerder van de geruchten te hebben gehoord, is als getuige ondervraagd.

Advocaat Coel: “In het dossier zitten 45 processen-verbaal, maar nergens vind ik momenteel een bewijs van betaling of afpersing terug.”

Kucam heeft volgens zijn advocaat het volste vertrouwen in het onderzoek en verleent er zijn volledige medewerking aan. “Er valt hem niets te verwijten. Hij blijft erbij dat hij nooit geld gevraagd, gekregen of afgeperst heeft om namen op een lijst te zetten voor de aanvraag van humanitaire visa.”
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stavros Kanakaris

  De NV-A heeft Kucam als een baksteen laten vallen en maken hem tot zondebok. Ben benieuwd of Kucam zich dat zal laten welgevallen.

 • ka Van der Linden

  Vreemd, NVA heeft het gedaan, het was inderdaad Francken zijn verantwoordelijkheid. Maar waarom moet de afkomst van de schepen verzwegen worden ?

 • guido vermeyen

  Is er in de tijd geen delegatie van van "kerkelijke personen" niet naar Syrië geweest ? Om ginds te loeren of ze geen christenen konden vinden...en ik vind ook dat de paus die klus moet klaren, scheiding kerk en staat weet je wel...

 • MIEKE BLAUWENS

  "Aan U heb ik 5 gevraagd en ik heb 5 klaar gekregen" Spreekt men in het Asyrisch altijd zo'n raadselachtige taal? Kan 5 om het even wat zijn. En alhoewel er hier in Mechelen een hechte Asyrische gemeenschap leeft, moet men voor een vertaling toch naar Duitsland gaan. En als het dan toch over geld zou gaan is het dan 5€ of 5 visumaanvragen of 5.....? Geloof hoe langer hoe minder van de Pano reportages.

 • Serge Henir

  Er zijn er die hier zeggen dat Frank Francken niet is, wel pech, want de advocaat mocht juist informatie vrijgeven en Frank is dus wel degelijk Francken. Theo wist dus alles.