N-VA-fractieleider De Roover voorzichtig over toenadering PS, maar "goed dat noodzakelijke stap wordt gezet”

Peter De Roover.
Photo News Peter De Roover.
Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) reageert voorzichtig op de opening die PS-voorzitter Paul Magnette heeft gemaakt over regeringsonderhandelingen. Al vindt hij het een goede zaak dat de Franstalige socialist twee noodzakelijke punten heeft aangesneden, namelijk dat er moet gepraat worden en dat de staatsstructuur aan een serieuze hervorming toe is.

De Roover wil bewust niet te veel reactie kwijt op de uitspraken van Magnette. "Met verklaringen aan de media zijn al meer kansen verknoeid dan gecreëerd." Dat de PS-voorzitter bereid is aan tafel te gaan zitten met de N-VA, is op zich geen oplossing, maar wel een noodzakelijke stap om tot een oplossing te komen, aldus De Roover. Hij voegt er wel aan toe dat beide partijen maanden geleden al hadden kunnen gaan samenzitten over de inhoud.

De Kamerfractieleider stelt ook vast dat Magnette het over een staatshervorming had. "Ik denk dat de voorbije tijd niemand blind is geweest voor de bevestiging van onze analyse dat onze staatsstructuur slecht ineen zit. De coronacrisis heeft dat pijnlijk geïllustreerd. Misschien zijn er intussen nog een aantal ogen geopend.”

"De bereidheid om te gaan praten, is natuurlijk maar een begin", blijft De Roover voorzichtig. Er zijn sinds de verkiezingen immers nog 'openingetjes' geweest, maar even vaak werd de deur dichtgeklapt. 

Lees ook:

Coens over toenadering PS: “Eerst kijken hoe ernstig die opening is”

PS stuurt aan op herziening financieringswet

Het paars-gele spook is terug: PS zet deur voor N-VA weer op een kier (+)
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  August Leemans, hoezo goed nadenken? Herinnert u zich nog dat BDW zei dat hij de socialisten nooit meer wou zien in antwerpen? En wie kroop er toch mee in bed? Juist. Andere 'Profetische woorden' zijn bijvoorbeeld 'Show me the money'. Dat zien we aan het gratis loon als spookparlementariër dat hij al jaren met plezier ontvangt. Zij die te lui zijn om te werken zijn volgens sommigen blijkbaar de echte Vlamingen!!

 • Marcel Willems

  confederalisme is de doodsteek van zowel van Vlaanderen als Wallonie..Vergeet niet dat Vlaanderen nood heeft om zaken te doen mat de Walen die meer dan 30% afnemen van Vlaanderen .Als ze zich naar andere landen richten zal Vlaanderen boeten.Gezond verstand zegt enkel één regering voor het ganse land.Geen gewest regeringen meer maar wel bepaalde bevoegdheden volgens de noden

 • Daniel Meuleman

  De eis om toegevingen van Franstalige kant beantwoorden met de Vlaamse eis tot confederalisme, niet meer maar ook niet minder.

 • Gino Denil

  Toch zal de NV-A op haar eis om de sociale zekerheid te splitsen blijven staan. Snoeien in de sociale zekerheid blijft haar doel, net als van haar ondernemende achterban. En we hebben gezien hoe goed die Vlaamse coalitie het deed tijdens de pandemie in die zorggebieden waar ze bevoegd voor was.

 • werenfried londers

  Paul heeft Vlaams geld nodig om zijn communisme te vrijwaren