N-VA federaal boven 30%, Groen op winst, VB bloedt

BELGA
Op basis van zowat een tiende van de stemmen blijkt N-VA in alle provincies ruim boven 30 procent te scoren, op Vlaams-Brabant na waar Open Vld-politica Maggie De Block voor een atypisch plaatje zorgt. Vlaams Belang zou enkel in Antwerpen en Oost-Vlaanderen Kamerzetels halen. CD&V groeit nagenoeg overal maar haalt enkel in het Limburg van voorzitter Wouter Beke het vooropgestelde doel van 20 procent, terwijl socialisten en liberalen nu eens winnen en dan weer verliezen. Tweede uitgesproken winnaar is Groen dat overal wint, maar enkel in Vlaams-Brabant boven de 10 procent stijgt.

Partijvoorzitter Bart De Wever zorgt met een winst van ruim 8 procent voor N-VA voor een monsterscore van ruim 38 procent. Daarmee doet hij een stuk beter dan Maggie De Block die Open Vld in Vlaams-Brabant 6,6 procent doet groeien tot boven de 21 procent, veruit de beste score voor de liberalen. De grootste duik mag Filip Dewinter op zijn conto schrijven met een verlies van 9,8 procent tot 6,3 procent voor Vlaams Belang in Antwerpen.

N-VA scoort in alle provincies een behoorlijke winst van minstens 5 procent, maar moet een procentje inleveren Vlaams-Brabant, waar de partij op 26 procent uitkomt. Groen gaat er overal op vooruit en maakt er grote kans om voor het eerst in alle provincies Kamerzetels in de wacht te slepen.

Kiesdrempel
Aan de andere kant van het spectrum staat Vlaams Belang dat in alle provincies zwaar verliest en wellicht enkel nog Kamerleden in Antwerpen en Oost-Vlaanderen zal halen. In de andere provincies lijken ze immers onder de kiesdrempel van 5 procent te zakken. In Limburg zou de partij net boven dat percentage uitkomen maar ligt de eigenlijke drempel een stuk hoger. PVDA+ en Jean-Marie Dedecker moeten hopen dat hun resultaat in de loop van de avond nog richting kiesdrempel evolueren.

De resultaten van de drie traditionele partijen geven een erg verschillend beeld naargelang de provincie. CD&V is uitgesproken de tweede Vlaamse partij in de Kamer. De ambitie van 20 procent wordt echter enkel in Limburg gehaald. In Antwerpen en Oost-Vlaanderen kan dat eventueel in de loop van de avond nog gebeuren, maar in Vlaams-Brabant (16%) en West-Vlaanderen (17% of een verlies van 5,6%) is dat weinig waarschijnlijk.

Open Vld scoort erg goed met Maggie De Block in Vlaams Brabant: meer dan 21 procent. Maar in Antwerpen en Limburg moet de partij het met amper 11 procent stellen. In Oost-Vlaanderen zit Open Vld op verlies, in West-Vlaanderen op lichte winst. Sp.a gaat er Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant op achteruit en wint in Oost- en West-Vlaanderen waar de partij met 19,1 procent het beste resultaat haalt.