N-VA'ers hangen Catalaanse vlag in Kamer en Vlaams Parlement keurt Catalonië-resolutie goed

In de gebouwen van de Kamer prijkt sinds maandag een Catalaanse vlag. Die werd daar opgehangen door medewerkers van de N-VA, "uit solidariteit" met de gebeurtenissen van vorig weekend in Catalonië, bevestigt de woordvoerder van de fractie. Het Vlaams Parlement heeft overigens vandaag unaniem een resolutie goedgekeurd over het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië waarin het parlement "ten strengste het buitensporig geweld van de Spaanse autoriteiten" veroordeelt, aandringt op dialoog en bemiddeling vraagt van de internationale gemeenschap.

Het was cdH-fractieleidster Catherine Fonck die woensdag een tweet verstuurde waarop de vlag te zien is, met als bijhorende tekst "Nieuwe look voor gang in het Huis van Parlementsleden in het Paleis der Natie. Niet nodig te verduidelijken door welke partij", doelde ze op N-VA.

"Klopt", bevestigt fractiewoordvoerder Diederik Demuynck. De vlag hangt in het Huis van de Parlementsleden, waar de Kamerleden en de medewerkers van de fracties hun kantoor hebben, dus niet in het gedeelte waar de vergaderingen effectief plaatsvinden. "Ze hangt daar al sinds maandag, in een zijgang van de fractiemedewerkers".

Zoals bekend ligt de Catalaanse zaak veel N-VA'ers na aan het hart. Daags na het brutale optreden van de Spaanse ordediensten tijdens het referendum in Catalonië, pleitte het partijbestuur van de Vlaamsnationalisten voor een dialoog "om gevolg te geven aan de wilsuiting van het Catalaanse volk". Zoals bekend steunde ruim 90 procent van de opgedaagde Catalanen voor onafhankelijkheid.

De woordvoerder ziet ook geen probleem met de aanwezigheid van de vlag. "Ze hangt daar uit solidariteit. Ik zou niet weten waar zich daarmee een probleem zou stellen. We hebben er nog geen opmerkingen over gekregen vanuit de diensten".

Resolutie in Vlaams Parlement

In het Vlaams Parlement zijn meerderheid en oppositie het eensgeraakt over een Catalonië-resolutie.

Bij de bespreking van de resolutietekst in het parlement bleek wel dat de partijen elk een eigen invulling geven aan de tekst. Vlaams parlementslid Jan Van Esbroeck (N-VA) legde bijvoorbeeld vooral de nadruk op het geweld door de Spaanse autoriteiten. "Pure horror en terreur van de bovenste plank", zo zei hij.

Maar volgens coalitiepartners CD&V en vooral Open Vld zijn er ook langs Catalaanse kant fouten gemaakt. "De Catalaanse regering heeft ook geen foutloos parcours gereden. Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof is niet vrijblijvend", stipte Ward Kennes (CD&V) aan.

Open Vld'er Rik Daems ging nog een stapje verder: "Provocatie en escalatie komt van twee kanten". Hij riep ook op "geen kamp te kiezen". "Als je een bijdrage wil leveren tot een oplossing, mag je geen kamp kiezen", aldus Daems.

De resolutie kreeg finaal ook de steun van het Vlaams Belang. De partij had ook zelf een resolutie ingediend. Die tekst ging een stap verder en vroeg onder meer "de legitimiteit en de uitslag van het referendum ondubbelzinnig te erkennen" en Catalonië "te erkennen als nieuwe staat van zodra het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitroept". Maar om het geweld van de Spaanse autoriteiten toch ondubbelzinnig te veroordelen, schaarde het Vlaams Belang zich finaal mee achter de tekst van de meerderheidspartijen, sp.a en Groen.