N-VA'ers hangen Catalaanse vlag in Kamer en Vlaams Parlement keurt Catalonië-resolutie goed

In de gebouwen van de Kamer prijkt sinds maandag een Catalaanse vlag. Die werd daar opgehangen door medewerkers van de N-VA, "uit solidariteit" met de gebeurtenissen van vorig weekend in Catalonië, bevestigt de woordvoerder van de fractie. Het Vlaams Parlement heeft overigens vandaag unaniem een resolutie goedgekeurd over het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië waarin het parlement "ten strengste het buitensporig geweld van de Spaanse autoriteiten" veroordeelt, aandringt op dialoog en bemiddeling vraagt van de internationale gemeenschap.

Het was cdH-fractieleidster Catherine Fonck die woensdag een tweet verstuurde waarop de vlag te zien is, met als bijhorende tekst "Nieuwe look voor gang in het Huis van Parlementsleden in het Paleis der Natie. Niet nodig te verduidelijken door welke partij", doelde ze op N-VA.

"Klopt", bevestigt fractiewoordvoerder Diederik Demuynck. De vlag hangt in het Huis van de Parlementsleden, waar de Kamerleden en de medewerkers van de fracties hun kantoor hebben, dus niet in het gedeelte waar de vergaderingen effectief plaatsvinden. "Ze hangt daar al sinds maandag, in een zijgang van de fractiemedewerkers".

Zoals bekend ligt de Catalaanse zaak veel N-VA'ers na aan het hart. Daags na het brutale optreden van de Spaanse ordediensten tijdens het referendum in Catalonië, pleitte het partijbestuur van de Vlaamsnationalisten voor een dialoog "om gevolg te geven aan de wilsuiting van het Catalaanse volk". Zoals bekend steunde ruim 90 procent van de opgedaagde Catalanen voor onafhankelijkheid.

De woordvoerder ziet ook geen probleem met de aanwezigheid van de vlag. "Ze hangt daar uit solidariteit. Ik zou niet weten waar zich daarmee een probleem zou stellen. We hebben er nog geen opmerkingen over gekregen vanuit de diensten".

Resolutie in Vlaams Parlement

In het Vlaams Parlement zijn meerderheid en oppositie het eensgeraakt over een Catalonië-resolutie.

Bij de bespreking van de resolutietekst in het parlement bleek wel dat de partijen elk een eigen invulling geven aan de tekst. Vlaams parlementslid Jan Van Esbroeck (N-VA) legde bijvoorbeeld vooral de nadruk op het geweld door de Spaanse autoriteiten. "Pure horror en terreur van de bovenste plank", zo zei hij.

Maar volgens coalitiepartners CD&V en vooral Open Vld zijn er ook langs Catalaanse kant fouten gemaakt. "De Catalaanse regering heeft ook geen foutloos parcours gereden. Een uitspraak van het Grondwettelijk Hof is niet vrijblijvend", stipte Ward Kennes (CD&V) aan.

Open Vld'er Rik Daems ging nog een stapje verder: "Provocatie en escalatie komt van twee kanten". Hij riep ook op "geen kamp te kiezen". "Als je een bijdrage wil leveren tot een oplossing, mag je geen kamp kiezen", aldus Daems.

De resolutie kreeg finaal ook de steun van het Vlaams Belang. De partij had ook zelf een resolutie ingediend. Die tekst ging een stap verder en vroeg onder meer "de legitimiteit en de uitslag van het referendum ondubbelzinnig te erkennen" en Catalonië "te erkennen als nieuwe staat van zodra het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid uitroept". Maar om het geweld van de Spaanse autoriteiten toch ondubbelzinnig te veroordelen, schaarde het Vlaams Belang zich finaal mee achter de tekst van de meerderheidspartijen, sp.a en Groen.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • merksem

  eg moeten wij daar zoveel voor inleveren eerst hier problemen oplossen er zijn er genoeg niet de arbeiders en gepensioneerden pluimen maar echt werken laat zien wat jullie kunnen wat jullie niet kunnen weten we al de belastingen laten betalen door iedereen

 • s. h.

  indien frans-vlaanderen op een fatsoenlijke manier wordt bestuurd ... dan hoeft frankrijk niets te vrezen ... ik heb echter zo mijn twijfels ... ik weet niet of je ooit al eens in het noorden van frankrijk bent geweest ... ddr-achtige toestanden daar ... rijsel is wellicht een uitzondering ... omdat het zo dicht bij vlaanderen ligt

 • von Einstein

  Nu nog even Frans-Vlaanderen heroveren, Zeeuws-Vlaanderen...we zijn door Frankrijk, Holland (Spanje) bezet geweest ..met gebiedsverlies...Kortom...laat ons Bourgondië in ere herstellen. Bovendien wil ik dat West-Vlaanderen zich afscheurt van Vlaanderen (we worden bezet en geregeerd door de vreemde stad Antwerpen)...Wat een stomme, kinderachtige bende die populistenvam NVA...net zoals de Catalanen..

 • jokkev

  Als Elio Di Rupo in de vlieger spring betaald door de belastingbetaler om de PS regering in Parijs te gaan feliciteren met hun verkiezings overwinning is er niks aan de hand.Als Elio met De Crem en Reynders naar het wereldkampioenschap voetbal vliegen op de kap van de belastingbetaler niks aan de hand.Als er van NVA naar Spanje gaan betaald door hun kas dan is het een schandaal.

 • s. h.

  onze voorvaderen zijn na 1585 naar nederland gevlucht ... om te ontsnappen aan de spaanse belastingen ... die toen niet werden gebruikt voor de infrastructuur hier te lande ... maar zuiver en alleen voor het spekken van de spaanse staatskas ... na de oprichting van de belgische staat in 1830 ... hebben de franstaligen die traditie voortgezet