N-VA en sp.a willen dat justitie sneller ingrijpt bij verslaafde zwangere vrouwen

Illustratiebeeld
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld
Volgens John Crombez (sp.a) en Valerie Van Peel (N-VA) moet het mogelijk worden een vrouw verplicht te laten opnemen om af te kicken. Dat staat te lezen in hun wetsvoorstel waarmee ze baby’s die geboren worden in een problematische gezinssituatie beter willen beschermen. Desnoods moet een rechter nog voor de geboorte een uithuisplaatsing kunnen opleggen. 

Nadat ze samen een meerderheid vonden voor de afschaf van de verjaringstermijn voor seksueel misbruik op minderjarigen, slaan Van Peel en Crombez opnieuw de handen in elkaar. Ook ditmaal is de bescherming van kinderen het thema. Het duo wil dat hulpverlening en justitie beter kunnen ingrijpen in ernstig problematische situaties zoals verslaafde moeders. Vandaag laat de wet dat niet toe.

Potentiële impact

De potentiële impact is nochtans enorm, voeren ze aan. Dat kan gaan om fysieke afwijkingen, zoals vertraagde groei, een laag geboortegewicht, een kleine schedel met eventuele gelaatsmisvormingen en gezichtsafwijkingen.

Andere risico's zijn neurologische afwijkingen, slecht sociaal functioneren op latere leeftijd, hyperactiviteit, een verstandelijke handicap en autistisch gedrag. Na de geboorte vertonen de baby's ook afkickverschijnselen, omdat ze door de opname van alcohol en drugs via de placenta, zelf verslaafd zijn geraakt aan de middelen die de moeder gebruikt. 

Verplichte opname of plaatsing

Om dat laatste te voorkomen, willen Crombez en Van Peel het mogelijk maken dat verslaafde vrouwen onder toezicht worden geplaatst, indien nodig zelfs verplicht worden opgenomen om tijdens de zwangerschap af te kicken. 

Bovendien zal een rechter een uithuisplaatsing al voor de geboorte kunnen uitspreken bij ouders waar zwaar druggebruik of mishandeling dreigt. "Bij gezinnen waarbij bijvoorbeeld al drie kinderen geplaatst zijn en waarbij een nieuw kind op komst is, wacht men in de praktijk te vaak af om te zien of het nieuw geboren kind hetzelfde lot zal ondergaan als de broers of zusjes. We hebben te lang een te afwachtende houding aangenomen. Het kind mag daar de dupe niet van zijn", stelt Crombez.

In extreme gevallen moet de rechter ook extreme maatregelen kunnen nemen, zoals een verplichte begeleiding, desnoods opname of een plaatsing meteen bij de geboorte, besluiten Van Peel en Crombez. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • anna vandenberg

  Gezonde kindjes aborteren tot twintig weken is deontologisch volgens sommige partijen. Een vrouw of man die door haar recividerende verslaving kinderen op de wereld zet of verwekt met een beperking, die het heel moeillijk krijgen in het leven steriliseren is in strijd met de mensenrechten.

 • Philomena Vanderweyen

  Gino Denil,sorry hoor maar het familielid waar ik in een reactie over spreek heeft in haar jeugd nooit armoede gekend integendeel.

 • Sam Valkenborgs

  Zeer goed plan, een kind mag niet de dupe zijn van drugsouders.

 • Gino Denil

  Nog beter zou het zijn om de armoede niet te vergroten. Want mensen grijpen vaak naar middelen omdat ze het niet meer zien zitten. Maar die constructieve aanpak zijn ze bij de sp.a al lang vergeten. Die zetten nu alles in op repressie. Met bijvoorbeeld ook 30 slimme camera's in Leuven centrum die de burger bespioneren.

 • Philomena Vanderweyen

  Zeer goed voorstel,ik weet waarom ik dit zeg,heb een verslaafd familielid die vijf kinderen op de wereld heeft gezet,zonder er ooit nog naar om te kijken,alle kinderen geplaatst of bij de grootouders of pleeggezin,en dit direct na de geboorte van haar tweede kindje.