N-VA boekte verlies al voor de campagne

BELGA
N-VA heeft tijdens de laatste weken voor de verkiezingen van 26 mei stemmen verloren, maar het grootste verlies van de Vlaams-nationalisten vond al plaats voor de campagne. Groen heeft de minst geslaagde campagne achter de rug. De partij had kiezers aangetrokken voor de start van de campagne, maar is er de laatste weken voor de stembusslag een pak kwijtgespeeld. Dat blijkt uit een analyse van de KU Leuven, Universiteit Antwerpen en de UCLouvain.

De verkiezingen van 26 mei waren op nationaal vlak de meest volatiele sinds de Tweede Wereldoorlog. Met andere woorden: nooit eerder waren er zoveel kiezers die van partij veranderden. De onderzoekers van de drie universiteiten hebben die verschuivingen sinds de vorige verkiezingen tegen het licht gehouden, net als de stemveranderingen tijdens de campagne.

Wat opvalt is dat die volatiliteit min of meer gelijk is in Vlaanderen en Wallonië. Zoals bekend zijn de Zweedse partijen aan Vlaamse kant (N-VA, CD&V en Open Vld) erop achteruit gegaan, niet zozeer omdat ze meer kiezers hebben verloren dan andere partijen, maar vooral omdat ze er elders minder konden 'afsnoepen'. Grote winnaar Vlaams Belang kon bijvoorbeeld kiezers bij andere partijen weglokken, maar wist ook zijn kiezers van 2014 het best te behouden. Daarbij dient opgemerkt dat de partij vijf jaar geleden amper nog bestond.

N-VA verloor 18,5 procent van zijn kiezers uit 2014 aan Vlaams Belang. Dat komt voor Vlaams Belang neer op ruim een derde van zijn kiezers

Vlaams Belang haalde zijn kiezers voornamelijk bij de regeringspartijen, en dan in het bijzonder bij N-VA. Met voorsprong de grootste transfer vond plaats tussen N-VA en Vlaams Belang. N-VA verloor 18,5 procent van zijn kiezers uit 2014 aan Vlaams Belang. Dat komt voor Vlaams Belang neer op ruim een derde van zijn kiezers. PVDA haalde zijn stemmen eerder op links, maar opvallend genoeg ook bij N-VA. Groen verloor opvallend veel kiezers aan de communistische partij.

Campagnes 

Het onderzoek toont aan dat campagnes nog steeds belangrijk zijn. Ruim 20 procent van de kiezers in Vlaanderen zegt tijdens de laatste drie weken voor 26 mei nog van partij te zijn veranderd. Dat blijft veel, maar geeft tegelijkertijd ook aan dat een pak wijzigingen al voor de campagne heeft plaatsgevonden. Anders gezegd: de grootste veranderingen in stemgedrag vinden plaats voor de campagne in plaats van tijdens de campagne.
Daaruit blijkt dat Groen tijdens de campagne een derde van de kiezers heeft verloren dat voordien van plan was voor haar te stemmen en slechts 18,5 procent heeft binnengehaald van elders. Ook geeft de studie aan dat N-VA zijn verlies niet boekte tijdens de campagne, maar reeds ervoor. Ongeveer 70 procent van de kiezers die in 2014 voor N-VA stemden, maar in 2019 hun heil zochten bij een andere partij, beslisten dat al voor de campagne. PVDA en Vlaams Belang haalden de beste score tijdens de campagne, al had extreemrechts zijn winst grotendeels al voordien op zak.

Onbesliste kiezer

En de onbesliste kiezers, die bij het begin van de campagne nog geen idee hadden op wie ze zouden stemmen? Dat was in Vlaanderen zowat 7,6 procent. Ze trokken naar zowat alle partijen, en dan vooral naar Vlaams Belang en N-VA. Wat opvalt is dat Groen amper kiezers uit die vijver heeft opgevist.
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • werner Van der Kelen

  Raar toch dat groen haar kiezers heeft weggejaagd, nochtans waren ze op de buis niet weg te slaan, ze hebben meer als 70% van de politieke tijd gevuld op allerlei programma's ik was hen ten lange leste totaal beu gehoord, Calvo die weken aan een stuk door, hetzelfde zat uit te bazuinen, geen standpunten over een niet bestaande programma alleen maar afgeven op NVA triestig, triestig, tot hij met zijn face tegen de muur liep met de loonwagens waar hij niks zinnig wist over te vertellen

 • Danny Damiaens

  Heel raar,2 kennissen van mij zijn op pensioen gegaan op 56,waren staatsambtenaren.Waren geen politici en met vol pensioen.Vraag maar na!

 • Francinne Declerque

  Danny, geen enkele ambtenarenapparaat op pensioen vanaf 56, ook voor hen is het 67 geworden, en is het pensioen verlaagd tot het minimum. Enkel onze politici mogen met 56 op pensioen !

 • Danny Damiaens

  Dan zwijgen we nog maar over hun slogan,iedereen langer werken!Ja,de privé moet langer werken en de staatsambtenaren gaan rustig verder op pensioen vanaf 56.

 • Ronny Ooijen

  Gilbert Vermeersch, ja, BDW praatte met VB. Over VB zei De Wever ook al eens het volgende : 'De grote vijand van het Vlaams Belang, dat ben ik, en ik alleen'. Zegt u dat ook veel? Noem het maar de kracht van schijnheiligheid.