N-VA blijft in Europees Parlement bij ECR-fractie

Geert Bourgeois, Assita Kanko en Johan Van Overtveldt zullen voortaan tussen Brussel en Straatsburg pendelen.
Photo News Geert Bourgeois, Assita Kanko en Johan Van Overtveldt zullen voortaan tussen Brussel en Straatsburg pendelen.
De N-VA blijft ook de komende vijf jaar deel uitmaken van de conservatieve ECR-fractie in het Europees Parlement. Dat heeft de partijraad beslist, zo bevestigt de woordvoerder van N-VA. In een mededeling wijst de partij erop dat de ECR haar leden “expliciet de grootst mogelijke vrijheid garandeert: vrijheid van stemming en communicatie”.

Het was tot het laatste moment onduidelijk bij welke fractie de drie Europarlementsleden van N-VA aansluiting zouden zoeken. Het is dus de ECR geworden, waar de Poolse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) de grootste delegatie levert.

Uit goede bron weet Belga dat de partijraad zich dinsdag over verschillende opties moest buigen. Maar uiteindelijk viel de keuze op de ECR. “De ECR is een zeer verscheiden groep die haar leden de grootst mogelijke vrijheid expliciet garandeert: vrijheid van stemming en communicatie”, zegt de N-VA in een mededeling. “Daardoor kunnen wij als N-VA onze eigen koers blijven varen en onze eigen politieke standpunten brengen.”

Maar dat wil niet zeggen dat de N-VA niet in grote lijnen achter “de basislijn” van de ECR staat, luidt het. De Vlaams-nationalisten citeren “klemtonen zoals subsidiariteit, versterking en verdieping van de interne markt, effectieve, gecontroleerde migratie, transparantie van de EU-instellingen, behoud van de trans-Atlantische defensiebanden en een duidelijke positie tussen de blinde eurofiele en meest eurosceptische fracties”.

Drie zetels

De N-VA haalde op 26 mei drie zetels in het Europees Parlement binnen. Geert Bourgeois, Assita Kanko en Johan Van Overtveldt zullen voortaan tussen Brussel en Straatsburg pendelen. In de vorige legislatuur had de partij nog vier afgevaardigden in het Europese halfrond. Net als de voorbije vijf jaar zullen de N-VA’ers dus de banken van de ECR versterken.

Behalve de PiS, maken ook het Italiaanse Fratelli d’Italia en het Nederlands Forum voor Democratie van Thierry Baudet deel uit van de ECR. Ook het uiterst rechtse Vox, een uitgesproken verdediger van de Spaanse unitaire staat, wil bij de ECR aansluiten.

In haar mededeling wijst de N-VA erop dat “Europese fracties niet zo gecentraliseerd en ideologisch samenhangend zijn als in de nationale parlementen”. De keuze voor een fractie is dus veeleer een “politiek-technische beslissing”, zo luidt het.

Parlementscommissies 

De partij licht ook toe in welke parlementscommissies haar verkozenen zullen zetelen: Geert Bourgeois in de commissie Buitenlandse Handel, Assita Kanko in Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken en Johan Van Overveldt in Economische en Monetaire zaken. Kanko wordt tevens ondervoorzitter van de ECR. “Op die manier kan ze rechtstreeks waken over de lijnen van de fractie.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • rik lagrou

    Wie denkt dat deze of partner met computer kan werken probleem =hulp gaan vragen Wat moeten miljoen anderen doen die niet in hun situatie zitten Dat zijn dan politiekers !!

  • Jan Lemmens

    Gezien de EU een grondige facelift nodig heeft kan je beter eurocritisch blijven. De EU van Merkel en Macron is helemaal niet democratisch en het gaat verder de verkeerde richting uit. De economische en monetaire unie is OK en meer moet dat niet zijn.

  • Tom Faes

    De Johan in economische en monetaire zaken ? De schulden zullen zich daar nogal eens opstapelen . Wij weten er hier alles van!