N-VA blijft bij standpunt over regeringsdeelname

Het standpunt van de N-VA over deelname aan de regering-Leterme I wijzigt voorlopig niet. De partij blijft bij haar voornemen om zich te onthouden tijdens de vertrouwensstemming in het parlement, zo is vandaag na het partijbestuur vernomen.

Het akkoord dat de Raad van Wijzen vorige week sloot over een staatshervorming is voor de N-VA onvoldoende. Het tweede pakket is te vaag en te voorwaardelijk. Het partijbestuur besliste vorige week maandag dat het niet zal deelnemen aan de definitieve regering onder leiding van Yves Leterme (CD&V). De zes kamerleden van de N-VA zullen zich bij de stemming over het vertrouwen in die regering onthouden.

CD&V-voorzitter Etienne Schouppe riep vorige week de N-VA op om die mening te herzien en alsnog in de regering te stappen. En de MR van Didier Reynders vindt dat CD&V een ministerpost moet afgeven als de N-VA de regering niet steunt.

Maar voorlopig wijzigt de N-VA haar standpunt niet. Het partijbureau vandaag, waar voorzitter Bart De Wever wegens ziekte afwezig bleef, blijft bij het eerdere standpunt. De niet-communautaire punten van de regering zal de partij wel steunen.

Ook CD&V had een politiek bestuur vanmorgen. Kopman Yves Leterme bleef wel weg omdat hij op medische controle moet. Leterme maakt zijn politiek wederoptreden deze namiddag in de kamercommissie Infrastructuur. (belga/sps)