N-VA blaast energiepact met kernuitstap nu al op

Kerncentrale van Doel
ANP Kerncentrale van Doel
N-VA zal geen energiepact ondertekenen waarin staat dat de kerncentrales in 2025 moeten sluiten. Dat berichten de Mediahuis-kranten vandaag.

Tegen Kerstmis zouden de vier energieministers van ons land dit pact op tafel leggen: een plan dat bepaalt waar België op energievlak naartoe wil. Alle ministers hebben al gezegd dat de kerncentrales in 2025 dicht moeten - wat trouwens in het regeerakkoord staat. Maar N-VA wil geen "blanco cheque" tekenen. Volgens de partij is er nog altijd geen studie die aantoont dat ons land zonder kernenergie verder kan en hoeveel dat gaat kosten.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet al verstaan dat het nog te vroeg is om kernenergie volledig te bannen. Maar N-VA-parlementsleden Bert Wollants en Andries Gryffroy trekken de logica nu ook politiek door, schrijft Het Nieuwsblad. Als de energieministers daarvoor een voorstel doen, zullen de Vlaams-nationalisten zich daar binnen de regering tegen kanten, klinkt het.
De kans dat het energiepact er tegen eind dit jaar ligt, lijkt dus bijzonder klein.
70 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc Baeyens

  N-VA is DE partij met het gezond verstand, dúrft de waarheid zeggen EN handelt er naar. Trado-partijen denken alleen maar aan verkiezingen en moeten daarom de burgers paaien met schone beloften maar verzwijgen angstvallig hoe zij daar in de toekomst slechter zullen van worden. Een voorbeeldje ? Denk aan de manier waarop Farrage de burgers heeft overtuigd om voor de Brexit te stemmen ; dat zou hen miljarden opbrengen !

 • Ferdinand Engelbeen

  Andre van de Wege, de windmolen lobby heeft het voor het ogenblik voor het zeggen, niet de kernenergie lobby. Wie zouden die sponsoren? Kijk eens rond in Oostende, de basis voor windmolenparken en baggeraars...

 • andre van de wege

  nva is natuurlijk tegen kernuitstap, het brengt geld op voor hun rijke vrienden. en hun kas word ook gespijsd

 • William Van Den Berghe

  Ik denk dat die vier ( voor één klein landje a.u.b ) ministers kunnen toveren .

 • Dan Midden

  hou er eens een referendum over: moet Vlaanderen een nieuwe kerncentrale bouwen van de laatste generatie die het oud afval hiermee verwerkt alsook de elektriciteitsprijs betaalbaar houdt of schakelen we over op extreem dure en vervuilende gascentrales waardoor elke burger factor 10 minder energie mag verbruiken om doelstellingen van Parijs te halen?