N-VA bijna even rijk als alle andere Vlaamse partijen samen

De hoeveelheid geld in kas zou wel eens een rol kunnen spelen bij nieuwe verkiezingen.
Photo News De hoeveelheid geld in kas zou wel eens een rol kunnen spelen bij nieuwe verkiezingen.
De N-VA heeft sinds 2014, toen ze de grootste partij van het land werd, haar financiële positie fors verstevigd. Dat schrijft De Tijd op basis van financiële verslagen die de partijen moeten indienen bij de Kamer. Met een eigen vermogen van bijna 30 miljoen euro had de N-VA eind 2019 een bijna even grote spaarpot als alle andere Vlaamse partijen samen. 

De kloof tussen de N-VA en de andere Vlaamse partijen was al groot en is in 2019 opnieuw verbreed. De Vlaams-nationalisten zagen hun eigen vermogen stijgen met een kleine 500.000 euro, terwijl er 1,5 miljoen euro minder zit in de gezamenlijke spaarpot van de sp.a, CD&V, Open Vld, Vlaams Belang en Groen. 

De cijfers over het eigen vermogen zijn volgens De Tijd relevant. Ze tonen immers in welke mate partijen het geld hebben om naar nieuwe verkiezingen te gaan.

Lees ook:

Perceptieoorlog woedt in alle hevigheid: drie beschuldigende vingers richting Rousseau (+)

Vlamingen en Walen kijken anders naar impasse: “Op den duur zie je wat je wil zien” (+)

Carl Devos: “Al 405 dagen blijft de vraag: N-VA en/of PS?” (+)
55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • louis reinquin

  Tiens, dan zullen ze hun geld goed beheren zeker.

 • Marcel Willems

  Ja met ons geld .VB gaf 100000euro uit op de sociale media op de maand mei.Dat noem ik geld verbrassen NVA hun reclame folders op duur en veel kleuren papier die rechtstreeks bij de afval gaan

 • Gerry Cle

  Dat partijen geld krijgen voor het aantal kiezers ipv te moeten leven van giften van grote ondernemingen is een goede zaak. Daar mogen we niet op terug komen. Maar kan men geen minimum en maximumbedrag afspreken?

 • Johnny Deketel

  Toen NVA bij de eerste verkiezingen beloofde dat “we” er allemaal op vooruit zouden gaan met hen wist ik niet dat zij met “we” alleen zichzelf bedoelden. Zal mij geen twee keer overkomen!

 • Alphonse MENTEN

  Alphonse MENTEN Bedankt voor de toelichting over de gunstige financiële toestand van de N-VA partij. De partij Het Vlaams Belang zal dus ook veel geld hebben wegens hun groot aantal stemmers. De N-VA als Dokter en Vlaams Belang als kankerchirurg zouden toch moeten kunnen samenwerken. Als dat niet kan, ga ik zeker niet meer stemmen. Als eenzame bejaarde van 75 jaar weduwnaar moet ik hier tegen wil en dank als mijn gegevens overmaken aan mijn Zigeunerbuur, Weeskind geweest- hij kan dan hulp bieden