N-VA Aalst bereid tot gesprek met Vlaams Belang, “maar we gaan niet met hen besturen”

Christoph D'Haese in het stembureau zondag.
Rutger Lievens Christoph D'Haese in het stembureau zondag.
In Aalst houdt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) alle mogelijkheden open om een rechtse coalitie op de been te brengen. N-VA steeg bij de verkiezingen 2 procentpunt en kijkt naar CD&V en Open Vld, die beiden hebben verloren. Maar indien morgen geen vooruitgang geboekt wordt in de coalitiegesprekken, komen mogelijk andere partijen aan zet. Ook met Vlaams Belang, dat zondag ook forse winst boekte, wil D’Haese praten. “Maar met hen besturen is uitgesloten.”

Morgen zitten N-VA, Open Vld en CD&V opnieuw aan tafel om een rechtse bestuurscoalitie te vormen. D’Haese wil een inhoudelijke klemtoon leggen op veiligheid en geeft aan dat over mandaten nog niet is gesproken. Sinds zondag zijn CD&V en Open Vld aan zet maar de gesprekken leveren tot nu toe nog geen stabiele meerderheid op.

Inhoudelijk moeten voor N-VA knopen doorgehakt worden om gevoelige thema’s als de verhoging van politiecapaciteit, bijkomende bestuurlijke macht voor de burgemeester en een streng taalbeleid uit te stippelen. D’Haese geeft aan de huidige formatiegesprekken te willen afronden met CD&V en Open Vld. Maar indien dat niet lukt komen andere partijen in beeld.

D’Haese ziet nog mathematische opties in Aalst, zoals nieuwe gesprekken met het verliezende LijstA, dat nu mee bestuurt. “Al verlaten we dan wel het rechtse signaal van de kiezer”, aldus de burgemeester.

Bovendien vertegenwoordigt N-VA met CD&V 22 van de 43 zetels in de Aalsterse gemeenteraad, een meerderheid waarvoor Open Vld strikt genomen niet nodig is. Zo een nipte meerderheid zou evenwel erg gevoelig zijn voor dissidente stemmen en lijkt niet onmiddellijk werkbaar.

Geen bestuur met Vlaams Belang

Eerder meldde persbureau Belga dat D’Haese ook Vlaams Belang niet uitsluit, maar dat blijkt niet te kloppen. “Ik heb hen gevraagd om eens hun voorstellen op papier te zetten, en om eens te praten. Omdat ik vind: als 17 procent van de mensen op die partij stemt, dat je daar als democraat ten minste eens naar moet luisteren. Dat ze eens met voorstellen komen. Maar met hen besturen is uitgesloten. Ik ga van Aalst geen politiek laboratorium maken.”
133 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Hang het cordon hoog in een boom. Dan smelt de NVA als sneeuw voor de zon: en dat weet De Wever maar al te goed.

 • Urbain Schuermans

  dit is dus weereens democratie

 • Dave Janssens

  Kijk ik ben een Belg, anti vlaams-nationalisme en anti-nationalisme in het algemeen maar van één ding ben ik een voorstander. Hef het cordon sanitair op en laat ze het zelf oplossen. Wanneer de laatste dertig jaar iets hebben bewezen dan is dat wel dat sommige dingen contra productief zijn en andere hopeloos. Wie niet voelen wil moet leren. Mensen worden geacht verantwoordelijkheid te dragen voor de dingen die ze doen, ook de stem die ze uitbrengen. Vanop de zijlijn staan brullen kan iedereen.

 • Leo Peeters

  @Chris Devlaeminck, je vergist je als je zegt dat het cordon opheffen geen verschil zou uitmaken; het zou N-VA wel pijn doen. Ook het mediakordon zou dan sneuvelen, wat het VB gelijke electorale kansen zou geven ten koste van N-VA. En het is nu toch overduidelijk dat een stem voor de onbetrouwbare N-VA een stem voor links is.

 • Fredien Vandervekens

  "We gaan niet met hen besturen" ! Begint die N-VA nu reeds campagne te voeren ? Voor het Vlaams Belang ? Dat is niet moe zijn, Bart. Dat is de "aftakeling" die ingezet is.