Muyters roept sp.a op niet aan "paniekzaaierij" te doen over kunstgras

Rubberkorrels spatten op bij een trap op kunstgras.
anp Rubberkorrels spatten op bij een trap op kunstgras.
Vlaams parlementslid Bert Moyaers (sp.a) wil dat minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) onmiddellijk activiteiten op potentieel schadelijke kunstgrasvelden verbiedt. "We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Van asbest dachten we ook jarenlang dat het veilig was." Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) roept de sp.a op niet aan "paniekzaaierij" te doen.

Volgens een bericht in Het Belang van Limburg besliste het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren de rubberkorrels op de pleinen van twee ploegen te verwijden en te vervangen door een alternatief. Die ingrijpende beslissing volgde op een onderzoek dat de universiteit van Hasselt uitvoerde op de rubberkorrels van negentien van de twintig Limburgse kunstgrasvelden. Eerder nam voetbalploeg Sint-Truiden een gelijkaardige beslissing.

Voorzorgsprincipe

"Die gemeenten doen dat niet zomaar", zegt Moyaers. "Overal in Vlaanderen sporten volwassenen en kinderen elke week en elk weekend op die velden. Nemen we het riscico dat ze later ziek worden, of hanteren we het voorzorgsprincipe en schorten we alle activiteiten op tot we honderd procent zeker zijn dat er geen enkel gevaar is? "

Minister Muyters gaf Sport Vlaanderen eerder al de opdracht om een inventaris te maken van het materiaal dat op de Vlaamse kunstgrasvelden is gebruikt, maar over de herkomst is er nog geen duidelijkheid. Hij dringt volgens de krant bij Europa ook aan op een concrete consumentennorm voor rubberkorrels op sportvelden.

Vlaams parlementslid Bert Moyaers (sp.a).
sp.a Vlaams parlementslid Bert Moyaers (sp.a).

Zebravisjes

De stoffen in de rubberkorrels op kunstgrasvelden hebben mogelijk gezondheidseffecten op mensen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

De onderzoekers deden proeven met zebravisjes en zebravisembryo's, die werden blootgesteld aan water waarin de korrels hebben gelegen. Het gevolg: "De embryo's gaan dood en de visjes vertonen gedragsverandering."

Onderzoeksleider Jacob de Boer adviseert mensen niet te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. "Ik zou het zelf niet doen", aldus de hoogleraar.

Overal in Vlaanderen sporten volwassenen en kinderen elke week en elk weekend op die velden. Nemen we het riscico dat ze later ziek worden, of hanteren we het voorzorgsprincipe en schorten we alle activiteiten op tot we honderd procent zeker zijn dat er geen enkel gevaar is?

Bert Moyaers

"Paniekzaaierij"

 De N-VA-minister begrijpt naar eigen zeggen dat er ongerustheid bestaat en heeft zelf ook aan Europa om duidelijkheid gevraagd. "Maar kreten en paniekzaaierij in de pers helpen niemand", aldus Muyters.

Minister Muyters wijst er in een reactie op dat de beslissing van de betrokken Limburgse gemeenten gebaseerd is op andere normen dan degene die door Europa zijn opgelegd en hier worden toegepast. "Het staat de gemeenten natuurlijk vrij om hun eigen beslissingen te nemen volgens hun eigen inschattingen", aldus Muyters.

De N-VA-minister zegt dat hij aan Europa gevraagd heeft snel duidelijk te maken of de Europese normen die vandaag gelden nog altijd de juiste zijn en of ze niet verstrengd moeten worden. "Daar is vandaag nog geen antwoord op gekomen", klinkt het.

Muyters: "Ik vraag dus ook, met name aan sp.a, om de paniekzaaierij te stoppen en het standpunt van Europa over de algemene normen af te wachten. Ik begrijp dat er ongerustheid bestaat, vandaar dat ik bij Europa ook aandring om snelheid te maken. Maar kreten en paniekzaaierij in de pers helpt niemand."