Muyters pikt kritiek van CGKR over discriminatie in uitzendsector niet

UNKNOWN

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) is niet van plan om nieuwe regels te creëren om discriminatie in de uitzendsector tegen te gaan. "De regelgeving als dusdanig is sluitend. Wat niet mag, staat in de wetgeving," reageert hij in 'De Ochtend' op Radio 1. Hij nam wel contact op met de uitzendsector en de werkgeversorganisaties Voka en Unizo om te bespreken hoe doeltreffender gecontroleerd kan worden op overtredingen.
 
Allochtonen
Uit een undercoverreportage van het VRT-programma 'Volt' woensdagavond is gebleken dat zes van de acht geteste interimkantoren ingaan op de vraag van klanten om allochtone uitzendkrachten te discrimineren. Volgens de interculturele beweging Kif Kif en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) is het hoog tijd dat minister Muyters overgaat tot actie.
 
Kritiek
Muyters pikt de kritiek van CGKR-directeur Jozef De Witte niet dat hij doet alsof hij de problemen niet ziet en geen maatregelen neemt. "Ik heb onmiddellijk contact opgenomen met de uitzendsector om te bekijken wat we kunnen doen", zegt Muyters.

Controles
De minister wijst erop dat het aantal controles op discriminatie in de sector in 2009 gevoelig verhoogd is. Zijn inspectie mag niet undercover gaan zoals in de 'Volt'-reportage, maar met de uitzendsector is wel overeengekomen dat een extern bureau undercover controles zal uitvoeren. De resultaten van de controles zullen aan de minister doorgespeeld worden om verder te overleggen met de sector, besluit Muyters. (belga/sam)