Muyters geeft negatief advies voor SWT bij Carrefour

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).
Photo News Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) geeft zoals verwacht een negatief advies voor het herstructureringsplan voor Carrefour, omdat ongeveer zeshonderd personeelsleden recht zouden hebben op SWT, het hervormde brugpensioen. De uiteindelijke beslissing ligt bij zijn federale collega Kris Peeters (CD&V).

De directie van Carrefour kondigde in januari een herstructurering aan waarbij 1.233 jobs in België bedreigd waren. Vakbonden en directie bereikten vorige maand een compromis over die reorganisatie. Volgens het akkoord zullen werknemers kunnen kiezen voor SWT (Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) vanaf 56 jaar, al moet de federale overheidsdienst Werk daarmee akkoord gaan.

Federaal minister van Werk Kris Peeters en zijn Vlaamse collega Philippe Muyters gingen daarover al eerder in de clinch. Muyters gaat niet akkoord met SWT, maar volgens Peeters volgt Carrefour gewoon de wet, en heeft Muyters eerder wel al SWT-regelingen goedgekeurd. 

Bovendien moeten de regio's volgens Peeters een bindend advies geven over het SWT, al betwist Muyters dat. Volgens hem is Vlaanderen enkel bevoegd voor het outplacement dat Carrefour zou aanbieden. De N-VA-minister kondigde aan dat hij toch een advies zou leveren, maar dat dat negatief zou zijn.

Positief over een deel, negatief over geheel

Dat advies is er nu. Zoals verwacht is het advies voor het outplacementaanbod in het herstructureringsplan positief, en voor SWT - en dus voor het hele plan - negatief.

"In het plan wordt voorgesteld om ongeveer 600 mensen op vervroegd SWT te sturen. Ik vind dat een heel erg slecht idee in de arbeidsmarkt van vandaag. Mensen met SWT zijn namelijk wettelijk niet verplicht om zelf actief naar werk te zoeken. Op een moment van krapte op de arbeidsmarkt is dat een totaal verkeerd signaal", herhaalt Muyters.

Hij legt de bal nu opnieuw in het kamp van Peeters. "Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik ben positief over een onderdeeltje van het plan, maar negatief over het geheel. De federale minister van Werk heeft gezegd dat hij mijn advies zal volgen, dus het is nu aan hem om de nodige beslissingen te nemen."

Minister Peeters reageert niet tot de procedure is afgerond, klinkt het op zijn kabinet. Hij wacht het verplicht advies af van de adviescommissie bij de erkenning van een onderneming in herstructurering of moeilijkheden. 
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • herman cohen

  Typisch NVA; hard voor mensen in precaire arbeidsovereenkomsten, ingaand tegen wetten die ze zelf gestemd hebben, maar uiterst genereus voor veelverdieners, belastingontwijkers, bedrijven en zelfstandigen.

 • Tom Faes

  NVA is in één zin :" een partij van dwarsliggers."

 • ward Dewinter

  SWT duurder dan gewone werkloosheid = " Fake News " van eigen Vlaamse bodem.

 • Marc Baeyens

  Zeggen en doen, zo zijn ze bij N-VA. Peeters heeft hem trachten voor schut te zetten in het sLinkse lievelingsprogramma Terzake maar heeft in eigen voet geschoten ... voor het oog van de kijkers. Als men de kiezers halve waarheden en leugens wijsmaakt valt men vroeg of laat door de mand. De tsjeventaal is enkel goed voor de aanloop naar verkiezingen om de partij te dienen.

 • JAN krommentak

  Ha ha de verkiezingsstrijd is begonnen en Peeters zal het geweten hebben !