Muyters en Peumans botsen over steun voor militair onderzoek

Jan Peumans (l.) en minister Philippe Muyters (r.) in het Vlaams parlement.
belga Jan Peumans (l.) en minister Philippe Muyters (r.) in het Vlaams parlement.
Een adviesraad eist dat Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) subsidies aan onderzoeksprojecten met een militair doel vergemakkelijkt. Maar zijn partijgenoot Jan Peumans organiseert het verzet, schrijft De Tijd.

De Vlaamse overheid moet bedrijven makkelijker subsidies geven voor onderzoeksprojecten met een burgerlijk en een militair doel (dual use) en een financiering voor militair onderzoek mogelijk maken. Dat stelt de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (Vario) in een advies op vraag van Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA). Vario wil daarom de richtlijn-Van den Brande uit 1994 afschaffen, die dat alles momenteel verhindert.
Muyters vond een herziening van de richtlijn tot nu toe niet nodig. Maar na druk van Agoria begin dit jaar ging hij alsnog overstag en bestelde hij een studie bij Vario. 

Muyters weigerde ook een advies te vragen aan het Vlaams Vredesinstituut, een onafhankelijke instelling in het Vlaams Parlement. Maar dat was buiten partijgenoot Jan Peumans gerekend. De voorzitter van het Vlaams Parlement, bekend om zijn pacifisme, vroeg snel zelf een advies aan bij het Vredesinstituut. Hij wacht nu met een beslissing tot het Vredesinstituut dat advies midden juni publiceert, zegt zijn woordvoerder.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Peumans is er ongetwijfeld voorstander van dat militair onderzoek het privilege blijft van enkele grote landen, zodat wij dan exuberante bedragen moeten neertellen voor militaire aankopen.

 • vanaeken jokke

  Zo kan ik er gemakkelijk 25 van SPA opnoemen Jef Lois die ons belogen en bestolen hebben.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Meuterij bij kleine Peumans en grote Meuyters? Dat zal onze grote leider niet leukvnden. Ik wel

 • Gino Denil

  Peumans is een N-VA politicus waar je respect voor kan opbrengen en die geloofwaardig overkomt. Maar één zwaluw maakt de lente niet. En binnenkort gaat hij op pensioen.

 • Luc Deville

  Peumans pas op de Groote Leider zal het Muyters eens zijn op voorwaarde dat de bedrijven voldoende storten in de partijkast.