Muylle wil zorgcentrum seksueel geweld voor elke provincie

Nathalie Muylle.
BELGA Nathalie Muylle.
Minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) wil het aantal zorgcentra na seksueel geweld uitbreiden. Eén centrum per provincie wordt het streefdoel, goed voor een kostenplaatje van 15 miljoen euro. Ze krijgt daarvoor alvast de steun van oppositiepartij Groen.

Op dit moment telt ons land drie zorgcentra na seksueel geweld, in Gent, Brussel en Luik. Slachtoffers kunnen in zo'n centrum terecht voor medische zorg, psychologische begeleiding en forensisch onderzoek. Elke provincie moet zo'n centrum hebben, vindt Muylle. "De centra leveren erg goed werk. Overal in ons land moeten slachtoffers gebruik kunnen maken van begeleiding", zegt ze. Sinds oktober 2017 hebben de drie centra al 2.244 mensen geholpen, goed voor gemiddeld drie per dag. 

Muylle krijgt alvast steun vanop de oppositiebanken. Stefaan Van Hecke (Groen) hamderde in de Kamer meermaals op het belang van deze zorgcentra en riep de regering op om vaart te zetten achter nieuwe centra. "Wij zijn heel blij met die beslissing", reageerde Kamerlid Stefaan Van Hecke in Het Laatste Nieuws en in ‘De Ochtend’ op Radio 1. De groene fractie in de Kamer zal het voorstel steunen. "Er is ongeveer 15 miljoen euro nodig als alle centra volop in werking zijn, en ik denk dat het moet mogelijk zijn in lopende zaken om met de budgetten te schuiven. We gaan de minister op alle mogelijke manieren steunen om dit te realiseren.”

Stefaan Van Hecke.
Jan Aelberts Stefaan Van Hecke.

Audiovisueel verhoor
Volgens Van Hecke doen zeven op de tien slachtoffers na begeleiding in een zorgcentrum aangifte bij de politie. Anders gebeurt dat slechts in één op de tien gevallen. "Dat cijfer is heel belangrijk, want zonder aangifte kan de politie niet op zoek gaan naar de dader en vervolgen. Ik ben ervan overtuigd dat het 'dark number' hierdoor zal verlagen." 

Daarnaast stelt Van Hecke ook voor om het audiovisueel verhoor uit te breiden. Nu is dat al het geval voor minderjarige slachtoffers, zodat zij hun getuigenis niet elke keer moeten herhalen. Voor Van Hecke wordt dat best uitgebreid naar meerderjarigen. "De liberale collega's hebben al zo'n voorstel ingediend. Ook dat dossier willen we steunen, we kunnen en moeten daar over de grenzen van meerderheid en oppositie samenwerken.”

Ook Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) juicht deze beslissing toe. Als voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen stond ze mee aan de wieg van de eerste drie centra. “Het is zeer goed dat de regering in lopende zaken toch aan de kar trekt in dit dossier. Deze centra zijn een plaats van menselijkheid, maar zorgen ook voor betere strafdossiers en bestraffing van daders.”
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anna Pauels

  Mooi, maar uw partijgenoot Krisje de gefrustreerde heeft dit de vorige legislatuur sterk afgebouwd. Weeet CD&V eigenlijk wat ze willen, hebben die wel een langetermijnvisie ?

 • van roy jozef

  Ik wil een fatsoenlijk pensioen.

 • Lea Vanginst

  Dringend nodig sexueel geweld kan niet genoeg aangepakt worden.

 • lieven tanghe

  Allemaal bezigheidstherapie !

 • Geert Jackers

  Andermans geld uitgeven zonder schroom als de put al zo diep is, ipv de echte oorzaken aan te pakken politiekers hebben toch een makkelijk bestaan en worden nooit gestraft voor hun wanbeheer.