Muylle wil meer controle op buitenlandse investeringen

Federaal minister van Economie Nathalie Muylle
BELGA Federaal minister van Economie Nathalie Muylle
Federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) raadpleegt de gewesten over de oprichting van een nieuwe administratie die moet toezien op buitenlandse investeringen in België. Dat schrijft L'Echo vandaag. Muylle werkt aan een wetsontwerp waarin ook een filtermechanisme voorzien is voor rechtstreekse buitenlandse investeringen.

Het ontwerp is volgens de krant duidelijk op China gericht. Zo wordt gewaarschuwd voor het stijgend aantal investeringen en overnames "door buitenlandse staatsbedrijven of bedrijven die door de overheid beheerd worden, niet enkel om economische redenen, maar ook uit strategische of politieke overwegingen". De derde landen willen op die manier invloed bekomen op onze bedrijven via cruciale activiteiten voor onze veiligheid en openbare orde, aldus nog L'Echo.

Het wetsontwerp voorziet binnen de FOD Economie de oprichting van een speciale commissie die moet toezien op investeringen. Die commissie levert voor elke gecontroleerde investering een advies aan de minister van Economie. De gewesten worden bij dit initiatief betrokken en er is ook samenwerking met de EU-lidstaten voorzien.

De ondernemingen worden verplicht om investeringsakkoorden te melden aan de speciale commissie. Wie niet voldoende meewerkt aan de controle riskeert een boete. De controle kan leiden tot een verbod van de regering op het finaliseren van het investeringsdossier.

Waals minister van Economie Willy Borsus (MR) reageert terughoudend op het wetsontwerp. Hij is voorstander van een snellere en vlottere procedure en vraagt dat men kijkt wat andere Europese landen ter zake ondernemen.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Vregels

  Alle multinationals zijn al grotendeels vertrokken uit Belgie en zullen echt hier niet herinvesteren. Om er dus een aparte dienst voor op te richten is op zichzelf al heel apart. Zijn er misschien familieleden of partijleden die een baantje nodig hebben of zijn ze bang dat er graaimandaten verloren gaan.

 • Walter De Vuyst

  Minister Muylle is net als Crevits en CD&V voorzitter Coens vooral geinteresseerd in de eigen regio en heeft geen enkele voeling met andere landsgedeelten . Eigen volk eerst is niet alleen het mantra van de NVA of Vlaams Belang .

 • Gunter Verleyen

  Keer dit ook in omgekeerde richting, in China kan je geen bedrijf overnemen als buitenlander en om een bedrijf daar op te richten moet je steeds een joint-venture oprichten met een Chinees bedrijf, pas dit hier ook toe voor China in Europa.

 • Roger Verbrugge

  In Frankrijk wordt er al geruime tijd toegezien op eventuele overnames. Een goede zaak als we op den duur niet volledig willen afhangen van de Chinezen. Er zijn in het verleden al meer dan genoeg "kroonjuwelen " verpatst. Zelf voor de elektriciteitsvoorziening hangen we voor een groot deel van het buitenland af. Denk aan Electrabel > Engie > Frankrijk.

 • Kristine Delacourt

  Dat ze ook maar Saoudi Arabia in het oog houden. Die zijn zich al sinds 1974 overal aan het inkopen.