Mutualiteiten waarschuwen voor dure Oostenrijkse privéziekenhuizen in skigebieden

gettyimages.be
Oostenrijkse privéziekenhuizen voeren soms onnodige ingrepen uit bij skiblessures en rekenen hogere medische kosten aan. Daarvoor waarschuwt de Landsbond van de Onafhankelijke Mutualiteiten vandaag in een persbericht. De mutualiteit roept op om bij letsels zo snel mogelijk de bijstandscentrale te verwittigen.

"In Oostenrijk werken de reddingswerkers die mensen ophalen samen met de privéziekenhuizen, waardoor de gewonden naar de private 'sportziekenhuizen' worden gebracht. Dat is niet het geval in de andere grote skigebieden, waardoor het probleem zich enkel in Oostenrijk stelt", legt Horemans uit.

Elk jaar moet bijstandscentrale Mediphone Assist in discussie gaan met artsen van de privéziekenhuizen, om onnodige operaties te vermijden, aldus Christian Horemans, expert internationale zaken bij de Onafhankelijke Mutualiteiten. "Zo heeft het geen zin om een gezwollen knie te opereren. Die moet eerst ontzwellen om daarna te kijken of een operatie nodig is of niet. In maar liefst 15 procent van de dossiers is sprake van dergelijke discussies. De kostprijs van zo'n ingreep swingt daarnaast vaak de pan uit."

De Onafhankelijke Ziekenfondsen roepen daarom op om bij letstels zo snel mogelijk naar de bijstandscentrale te bellen. "Het medische team van de bijstandscentrale zal met de lokale arts overleggen en de beste medische aanpak proberen te garanderen", aldus Horemans.

Bij MUTAS, de intermutualistische alarmcentrale van alle ziekenfondsen, buiten de onafhankelijke, kennen ze het probleem van de Oostenrijkse privéziekenhuizen al langer. "Voor het skiseizoen begint, schrijven we de artsen van die ziekenhuizen aan, met de vraag om eerst naar ons te bellen als er een patiënt binnenkomt en we vragen de leden van de mutualiteiten ook om ons meteen te verwittigen", legt directrice Annie Ceron uit. "Als uit het contact met onze artsen blijkt dat er toch een operatie nodig zou zijn, vragen we dat de patiënt voor een 'second opinion' naar een openbaar ziekenhuis wordt gebracht." Ceron wijst er nog op dat de meeste skiletsels in principe in België geopereerd kunnen worden. "Slechts tien procent van de patiënten waarvoor een second opinion werd gevraagd, wordt ter plaatse geopereerd."