Museumpas vanaf 1 maart 9 euro duurder

Museumpas wordt vanaf maart 2020 duurder.
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP Museumpas wordt vanaf maart 2020 duurder.
De Museumpas wordt vanaf 1 maart 9 euro duurder: in plaats van 50 euro kost de pas, waarmee eigenaars een jaar lang toegang krijgen tot 170 musea, vanaf dan 59 euro. De prijsverhoging is een gevolg van de stijgende ticketprijzen in de musea. Na de prijsverhoging zal een toeslag voor tijdelijke tentoonstellingen "hoogst uitzonderlijk" worden, meldt de organisatie museumPASSmusées woensdag. 

De Museumpas werd in september 2018 gelanceerd. Toen stapten een honderdtal musea mee in het project, goed anderhalf jaar later zijn dat er al 170. Het aantal blijft stijgen, klinkt het. Dat grotere aanbod is niet de reden voor de prijsverhoging, meldt museumPASSmusées in een persbericht. 

Stijgende ticketprijzen

MuseumPASSmusées is een coöperatieve vennootschap, opgericht door en voor de museumsector, en int het geld dat binnenkomt wanneer een museumpas verkocht wordt. Daarna vloeit het geld terug naar de sector: voor elk bezoek met een museumpas wordt het betrokken museum op basis van de gemiddelde toegangsprijs vergoed. Omdat die ticketprijzen omhooggaan, ziet museumPASSmusées zich genoodzaakt om ook het abonnement mee te doen stijgen.

Regelmatige museumbezoeken

Daarnaast speelt ook mee dat de zowat 100 000 pashouders graag én vaak naar de musea gaan. Bijna 500 000 keer bezochten ze een museum met hun pas. Bovendien gaan vele pashouders ook graag naar blockbuster-tentoonstellingen in iets duurdere musea. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssens

  Volgens mij hebben de meeste lezers hier nog nooit een museum van binnen gezien of het moet met school geweest zijn.

 • Odilon Saverien

  Alles word niet meer betaalbaar voor de gewone werkman maar ze vergeten dat de gewone werkman het land recht moet houden.

 • Piet Van Buggenhout

  De gemiddelde pashouder bezoekt dus bijna 5 keer per jaar een museum met zijn pas. Hoeveel van die bezoeken zijn gratis met de pas? En hoeveel keer kreeg men slechts enkele euro's korting (zoals voor 'Van Eyck" in Gent)? Met slechts een vijftal bezoeken per jaar, was die 50 euro voor de museumpas weggesmeten geld.

 • Peter Hulsmans

  Ik weet al welk abonnement ik in september niet meer ga verlengen.

 • Gino Denil

  Stijgende ticketprijzen. Die bepalen ze toch ook zelf. Een stijging van 18%. Zit ook niet in de indexkorf zeker, de douchekop wel. Een mens koopt natuurlijk elke maand een douchekop en gaat één keer in zijn leven naar een museum. In Vlaanderen toch, ondanks zijn rijk cultureel verleden.