Museumdirecteur Dossinkazerne: “Dries Van Langenhove krijgt bezoek op maat”

Dries Van Langenhove.
Claudia Van den Houte Dries Van Langenhove.
Dries Van Langenhove moet een verplicht bezoek brengen aan de Mechelse Dossinkazerne. Het is niet de eerste keer dat het gerecht zo’n voorwaarde oplegt. Christophe Busch, directeur van het museum, begrijpt waarom.

Gisterochtend werd Van Langenhove om zes uur ‘s ochtends van zijn bed gelicht en meegenomen voor verhoor in het onderzoek naar het radicaal-rechtse Schild & Vrienden waarvan hij de leider is. In de loop van de dag werd Van Langenhove weer vrijgelaten, hetzij onder voorwaarden: van de onderzoeksrechter mag hij mag niet spreken met de pers over de grond van de zaak en hij moet een geleid bezoek brengen aan de Mechelse kazerne Dossin, een voormalig doorgangskamp richting de concentratiekampen van de nazi’s, en vandaag een museum ter nagedachtenis van de holocaust.

Ik begrijp het signaal dat justitie hiermee wil geven

Christophe Busch.

“Ik begrijp het signaal dat justitie hiermee wil geven”, zegt museumdirecteur Christophe Busch. Veel meer details wil hij daar niet over kwijt, de vraag om niet te communiceren geldt immers ook voor de kazerne Dossin. Wel zegt Busch nog dat dit niet de eerste keer is dat justitie een beroep op hen doet.

“Dat gebeurt gemiddeld vijf à acht keer per jaar”, zegt Busch. “En telkens wij een justitiële cliënt over de vloer krijgen, stippelen wij een bezoek op maat uit. Dat zullen we ook voor Dries Van Langenhove doen.”

Rondleiding

Van Langenhove, die op 26 mei verkozen werd als onafhankelijk lijsttrekker voor Vlaams Belang en donderdag de eed aflegt in de Kamer, zelf liet vanmiddag aan VTM weten dat dat bezoek “hem heel interessant lijkt”. “Ik ben een fervente fan van musea en ook dit museum wil ik graag eens bezoeken. Het blijkt ook te gaan om een rondleiding, dus des te beter.”
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudy van hecke

  dat lijkt op een verplichte schooluitstap met boterhammetjes en coco hoe achterlijk kan het gerecht zijn

 • Mario Van der Linden

  Dries is een politieker met een juiste instelling, recht voor de vuist, iets wat van weinig politici kan gezegd worden, de meest draaien rond de pot, en antwoorden niet op de gestelde vragen.

 • Eddy Keulier

  Waarom moet hij dat doen? Hij is toch nog niet veroordeelt

 • diane colman

  Wat een onnozel gedoe... heb de oorlog meegemaakt als kind van 12, vluchten, bombardementen, bevrijding en de beelden van de Holocaust gezien met school... heel erg allemaal.... maar waar Europa ons NU mee opzadelt lijkt me niet veel beter. Een overtallige multiculturele samenleving lukt nooit en daar zal ook boel van komen want Europa slaapt....

 • Fons Vanplaetse

  Gewoon ondergaan en nadien verder uw ding doen Dries, da's het verstandigste.